HRP Oost

Algemene info bij het reisverslag.

Reisverslag HRP Oost

Haute Randonée Pyrénéenne

Pyrenean Haute Route

(Bagnères de Luchon – Banyuls sur Mer).

HRP Overzicht

 

 

Landen: Soms letterlijk op de grens van Frankrijk met Spanje

Streek: Hautes Pyrénées, Aragon, Ariège, Catalunia, Pyrénées Oriental

Traject: Bagnères de Luchon – Banyuls sur Mer

Periode: 04/09/15 t/m 28/09/15 (Updated 2024)

Reisgezelschap: Samen met de Australiër, waarmee ik het grootste deel van de westelijke helft volbracht. Naast goed gezelschap, kreeg ik op die manier ook een meer zeker vorm van bevoorrading, dan dit het geval was via de Post Restante, welke door mij gebruikt werd in de westelijke helft.

Openbaar vervoer:.

Heen:

Terug:

Logies:

Betalingswijze:

  • Cash
  • Elektronisch betalen in de hotels mogelijk.
  • Bancontact (opgelet: slechts beschikbaar in Luchon, Salardu, Arinsal, Hospitalet pres d’Andorra, Super Bolquère, Arles sur Tech en Banyuls sur Mer)
  • Visa (wordt in Frankrijk gemakkelijker aanvaard dan elders, maar reken er niet op)

Reisliteratuur:

Op het ogenblik dat ik begon me de planning van deze reis, was in België enkel de Cicerone gids Pyrenean Haute Route van Ton Joosten www.cicerone.co.uk (2009 herdrukt in 2012 met updates, in het Engels uiteraard) beschikbaar. Op dit ogenblik betreft dit derde editie van januari 2022, waarbij de auteur heden Tom Martens blijkt te zijn.

Een mail destijds aan Ton Joosten met de vraag of hij de betrokken punten in een digitaal bestand beschikbaar had, leerde mij dat hij deze niet wou vrijgeven. Hij zei dat hij ze niet had, maar dat is totaal ongeloofwaardig :-(.

In Frankrijk stelde ik vast dat de laatste uitgave van de oorspronkelijke Haut Randonée Pyrénéenne van George Veron (overleden 2005) en Jerome Bonneux ISBN 978.2.84182.315.4 (2007) www.editions-sudouest.com aldaar nog beschikbaar was. Deze gids bevat beter kaartmateriaal en een nog iets meer gedetailleerde beschrijving dan die van Ton Joosten, maar al helemaal geen GPS-punten.

Jerome Bonneux maakte zelf een gids die de HRP beschrijft vanaf de Middellandse Zee naar de Atlantische Oceaan, genaamd Trans PYR (2012 www.editions-montrouch.com ), maar Google had problemen met deze site.

Stafkaart:

Enkel de getekende kaarten in het gidsje en de digitale reliëfkaarten, heden aangevuld met gratis kaarten van Freizeitkarte-osm.de, in het toestel Garmin GPSMAP. Dit toestel kan 10.000 Tracklog points opslaan. Het weegt 200gr met batterijen en verbruikt 2 AA batterijen per drie dagen indien je niet logt. 8 AA batterijen wegen 200gr en daar kan je ongeveer 12 dagen mee voort, indien je niet logt.

Voor de gehele Pyreneeën zijn er de kaarten van Rando Editions (1/50.000) waarvan je er zeker 8 tot 10 nodig hebt à 100gr/st of het Franse IGN (1/25.000). De kaarten van 1/50.000 zijn te weinig gedetailleerd voor paden zonder goede markeringen

 

Internet:

www.ryanair.com

www.brusselsairlaines.com

www.flixbus.be

www.belgianrail.be

www.sncf.com

www.ffcam.fr (Club Alpine Français)

www.agrepy.org (Association de Gardiens de Refuges des Pyrenees)

www.alberguesyrefugiosdearagon.com (reservaties in Aragon, Spanje)

www.refusonline.com (hutten eigendom v/d Spaanse FEEC, o.a. Carros de Foc)

www.pyrenees-refuges.com

www.berghutten.be

www.meteoalpin.com

www.meteofrance.com

www.wiki.openstreetmap.org/wiki/hrp (tracklogs)

Persoonlijke gegevens:

mountainman@scarlet.be

 

Haute Randonée Pyrénéenne –

Pyrenean Haute Route

(Bagnères de Luchon – Banyuls sur Mer).

Inleiding:

Daar waar München – Venetië een tocht betreft van 3 weken alpien en 1 week “vlak” met een totaal te overwinnen hoogteverschil van ca 25000 hoogtemeters en de E5 Oberstdorf -Verona afklokt op ongeveer 21000 hoogtemeters, dien je er enkel voor het in dit verslag omschreven oostelijk deel van de HRP (Bagnères de Luchon – Banyuls sur Mer) 25000 hoogtemeters te overwinnen, en dat in 23 dagen. Kort samengevat betekent dit meer dan 1000 hoogtemeter op en af per dag. Wie de volledige HRP overweegt te doen, dient daarbij ook nog westelijke deel van de HRP (Hendaye – Bagnères de Luchon) te tellen met 25000 hoogtemeters in 19 dagen.

Dat is veel. Dat is zeer veel. En dus komt het erop aan om de grenzen van je lichaam te kennen en deze vooral niet te overschrijden.

Belangrijk is dus om niet alleen je eigen lichaamsgewicht laag te houden, maar ook je rugzakgewicht zo veel mogelijk te beperken. Ken ook je materiaal: goede schoenen en vooral een paar stokken zijn onontbeerlijk. En voor wie vroeg in het seizoen op weg gaat: ijspickel en stijgijzers.

Fysieke voorbereiding:

Hoe beter je fysieke conditie bij het vertrek, hoe groter de kans is, dat je van je reis zal kunnen genieten. Misschien heeft het bij mij met het toenemen der jaren te maken, maar ik geraak steeds meer overtuigd van de noodzaak van een goede fysieke voorbereiding. Wandelen in de Ardennen is goed, maar het gevoel van een klim 2500m in combinatie met een afdaling van nog eens 1000m kan je er toch niet evenaren. Een bij de Klim- & Bergsportfederatie gewaardeerde kuitenbijter is het GR traject Bouillon-Vresse, waar je qua stijgings- en dalingsmeters en beetje in de buurt komt van de normale dagtrajecten.

In 2007 ben ik 10kg afgevallen, om de simpele reden dat je niet alleen elke kilo uitrusting die je meedraagt moet torsen, maar ook elke kilo overgewicht. En dus heb ik mijn BMI tot onder de 25 gebracht en die zal daar vanaf heden ook blijven.

Uitrusting en voeding:

Kledij op het lichaam:

  • Schoenen: bergschoenen van het type B tot C (La Sportiva Trango Alp Evo GTX – Löwa Alpine Evo GTX of Cadin II GTX Mid) bij voorkeur van een gekend merk en liefst in combinatie met een onderlaag in Gore-tex. Als alternatief kan ook een paar bergschoenen van het type A/B (Lowa Renegade Mid) voorzien van een normale Vibram zool, waarmee men wel voorzichtiger dient te zijn bij nat weer en vooral natte rotsen. Ook enkel aan te raden wanneer men laat in het seizoen vertrekt en men dus ook geen behoeft meer heeft aan stijgijzers en pickel.
  • Een paar approach schoenen type A (The North Face Hedgehog)
  • Stel sokken: minimaal 2 van goede kwaliteit (lusjesweefsel langs de binnenzijde en in materialen gaande van wol tot Coolmax). Overweeg een paar “Bugsox Adventure” (16,95€) sokken van Tropicare (www.careplus.nl) die bewerkt zijn tegen muggen en teken (nog geen persoonlijke ervaring mee.)
  • Zomerklimbroek (Mammut met Schoeller Dryskin of alweer Decathlon).
  • Bermuda (mijn persoonlijke voorkeur, maar je wordt vreemd aangekeken. Nadeel: je hebt meer last van de soms weelderige plantengroei. Opletten voor brandnetels, berenklauw en teken. Vooral voor dit laatste kan een lange broek je een vals gevoel van veiligheid geven. Na elke passage door lang gras je benen controleren is geen overbodige luxe, en dan mis je er nog… Vooral in Baskenland zitten er veel :-(.
  • Sporthemd met zonnefactor 30
  • stel sokken: bij voorkeur 2 van goede kwaliteit (lusjesweefsel langs de binnenzijde en in materialen gaande van wol tot Coolmax)
  • Synthetisch ondergoed: slip (mijn voorkeur gaat naar de microvezel van Nur Die) en T-shirt met lange of korte mouwen ( te koop: soms in Decathlon of de klassieke buitensportzaken)
  • Hoed met brede rand. Tropicare/Tropenzorg maakt tegenwoordig zowel muggenolie met of zonder DEET, gezien dat niet heel erg gezond is, maar wel het meest effectieve… (houdt ook de muggen uit je haar, vooral als je nog wat muggenolie op de zweetband doet.)

 

Kledij in de rugzak:

  • Rugzak van 45+10l.van Lowe Alpine, die lichter is dan mijn vroegere Decathlon en toch niet zoveel duurder. Steek alles in je rugzak in plastic zakken afgesloten met metaal-clip (een regenhoes helpt namelijk niet als je in een beek valt). Voor de lichtgewicht fanaten met een stevige buidel heb je ook de Ula Equipment: Vanaf 200€, verkrijgbaar via www.chrispacks.com
  • Een donzen slaapzak met een comforttemperatuur  2°, -4°, -21°C (Slaapzak The North Face Gold Kazoo (1,0 kg) met bijgeleverde waterdichte compressiezak. Zelfs voor niet-tenttrekkers is die aan te raden, vooral in funtie van de onbemande hutten, zoals de Cabane Ardané.
  • Gore-tex jas met kap of regenhoed (Outdoor Research). (Gore-tex geniet nog steeds de voorkeur, maar wie afgeschrikt wordt door de hoge aanschafprijs kan voor redelijke alternatieven terecht bij Decathlon)
  • Waterfilter van Care Plus/Sawyer met bijbehorende drinkzak. Op 25 jaar zonder slechts één maal pech gehad, maar toch…
  • Bij voorkeur een Camelbak Crux 3L met slang met een gezamenlijke inhoud van 2 à 3 liter (reken zeker in de zomer niet te veel op water onderweg. Of de nieuwe modellen met rits even betrouwbaar zijn blijft af te wachten.
  • Zware fleece, liefst met windstopper
  • Een zonnebril met hoge filteringgraad. Kies een aansluitend model, dat ook dienst kan doen als bescherming van je ogen tegen hagel of sneeuw. Zonnecrème (beschermingsfactor 20 of hoger) en eventueel lippenzalf met beschermingsfactor)
  • Reserve synthetisch T-shirt en slip
  • Stel reserve sokken
  • Lichte droge reserve kledij of thermisch ondergoed voor in de slaapzak.

Andere uitrusting:

  • Telescopische wandelstokken (ontlasten de knieën bij het dalen) Koop bij voorkeur stokken van de merken Leki of Decathlon als goedkoper alternatief. Nog goedkoper vind je bij Naturehike via AliExpress. Besteed aandacht aan het materiaal van de handgrepen (geen hard plastic) en mijd vooral stokken met een gesp in de polslus. Bij langdurig gebruik gaat die gesp irriteren.
  • Enkel voor wie vroeg in het seizoen vertrekt: stijgijzers (Grivel New-matic Air Tech light) en pickel (Camp Corsa Nanotec)
  • 1 handdoek van 50 x 30 cm, bij voorkeur in microvezel (droogt sneller en geeft minder geur af, wanneer hij niet goed gedroogd kan worden.)
  • 1 washandje met een klein busje douchezeep en shampoo, een reistandenborstel met kleine tube tandpasta (een bijna lege tube sparen voor op reis kan ook), een stick scheerzeep en wegwerpmesjes of reisscheerapparaat op batterijen.
  • Een paar pakjes papieren zakdoekjes, doet dubbel dienst als toiletpapier
  • Opinel of Zwitsers zakmes
  • Micro zak- of hoofdlamp om het toilet te vinden in het donker
  • Persoonlijke apotheek: rekverband, steriele doekjes, ontsmettingsmiddel, wondpleisters, schaartje, sporttape, Compeed, Ibuprofen, Dafalgan, Rinomar (tegen neusloop) Imodium (generisch: Loperadomine tegen diaree)
  • Reserve plasticzakken
  • Naald en draad
  • Tube handwaszeep (1 voor 2 personen)
  • GSM (dekking niet overal verzekerd) of satellietcommunicatie voor wie het kan of wil betalen.
  • Oriëntatiemiddelen: stafkaarten (zie hoger), kompas en/of GPS.

Andere uitrusting specifiek voor gebruikers van onbemande hutten:

  • Neem ook een licht vel plastic mee ter grootte van een slaapmat, gezien niet alles even netjes is in die tenten. Een Thermarest dien je niet mee te nemen want die is beschikbaar in de tent.
  • Enkel voor de onbemande hutten in Andorra (Refuge de Cóms de Jan) kan men ook overwegen om een lichtgewicht matras mee te nemen, maar men moet dat extra gewicht dan wel dragen voor in principe één nacht:                                                      NeoAir UberLite Sleeping Pad (250gr – R-waarde: 2,3 – (51 x 183 x 6,4cm – 220€) NeoAir XLite NXT Sleeping Pad (370gr – R-waarde: 4,5 – (51 x 183 x 7,6cm – 204€) Of Alternatief Decathlon (510gr – R-waarde: 1,5. (60 x 195 x 5,0cm – 50€) Ideaal voor   temperaturen boven 8°C. (norm ASTM F3340-18).Thermarest Neoair Venture WV Advanage R-waarde: 2,2 (51 x 183 x 5cm) (540gr) (Decathlon 60€) (Gratis gekregen onder de garantieregeling van Decathlon. Zeer klantvriendelijk. Enige nadeel: 140gr zwaarder dan mijn vorige.)
  • Wie veel belang hecht aan de isolatiefactor en het gewicht, maar niet gebonden is door een beperkt budget kiest dus voor één van de Thermarest Neoair Lite matten.
  • Het merk met de grootste keuze in gevriesdroogde maaltijden is op dit ogenblik Trek’n Eat, een ondermerk van de Katadyn groep, vooral bekend van de waterfilters, maar ook de Optimus vuurtjes vallen onder hun groep. Een beperktere keuze vind je bij
  • Adventure Food, verdeeld via AS Adventure winkels. Er zijn verpakkingen van 2 x 600 Cal. Voor een prijs beneden de 10€. Ook Mountain House heeft afzonderlijke verpakkingen met 1000 Cal.
  • Qua brandstof verkies ik nog steeds alcohol, maar ben ik nu overgeschakeld van een 25 jaar oude Trangia op een modernere Esbit CS985HA (430gr) (esbit.de) (www.campz.be) heden terug zonder vlamverdeler, type pocketrocket. Hij is sneller en lichter dan de Trangia. Voor de gebruikers van onbemande hutten kunnen windschermpjes achterwege blijven. Ook kunnen hier de traditionele Esbit blokjes gebruikt worden ipv alcohol. De genoemde brander is ook daar voor geschikt.
  • Zakmes, lucifers in een filmblikje met de zijkant van het doosje erin.

Andere uitrusting specifiek voor de tentrekkers:

  • 3 tot 4-seizoens tent van een gekend merk, bestand tegen winden tot 100 km/h en lichte sneeuwlast. (Heden gebruik ik een Hilleberg Akto met footprint (1,85 kg) (ca 800€ en dus veel duurder geworden de afgelopen jaren)
  • Neem ook een licht vel plastic mee ter grootte van een slaapmat, gezien niet alles even netjes is in die tenten. Een Thermarest dien je niet mee te nemen want die is beschikbaar in de tent.
  • Onderzeil of footprint met een schotelvodje voor schoonmaak
  • NeoAir UberLite Sleeping Pad (250gr – R-waarde: 2,3 – (51 x 183 x 6,4cm – 220€)NeoAir XLite NXT Sleeping Pad (370gr – R-waarde: 4,5 – (51 x 183 x 7,6cm – 204€)Of Alternatief Decathlon (510gr – R-waarde: 1,5. (60 x 195 x 5,0cm – 50€) Ideaal voor   temperaturen boven 8°C. (norm ASTM F3340-18).Thermarest Neoair Venture WV Advanage R-waarde: 2,2 (51 x 183 x 5cm) (540gr) (Decathlon 60€) (Gratis gekregen onder de garantieregeling van Decathlon. Zeer klantvriendelijk. Enige nadeel: 140gr zwaarder dan mijn vorige.)
  • Wie veel belang hecht aan de isolatiefactor en het gewicht, maar niet gebonden is door een beperkt budget kiest dus voor één van de Thermarest Neoair Lite matten.
  • Het merk met de grootste keuze in gevriesdroogde maaltijden is op dit ogenblik Trek’n Eat, een ondermerk van de Katadyn groep, vooral bekend van de waterfilters, maar ook de Optimus vuurtjes vallen onder hun groep. Een beperktere keuze vind je bij
  • Adventure Food, verdeeld via AS Adventure winkels. Er zijn verpakkingen van 2 x 600 Cal. Voor een prijs beneden de 10€. Ook Mountain House heeft afzonderlijke verpakkingen met 1000 Cal.
  • Qua brandstof verkies ik nog steeds alcohol, maar ben ik nu overgeschakeld van een 25 jaar oude Trangia op een modernere Esbit CS985HA (430gr) (esbit.de) (www.campz.be) heden terug zonder vlamverdeler, type pocketrocket. Hij is sneller en lichter dan de Trangia. Voor buitengebruik maak je best 2 windschermpjes uit de zijwand van 330ml drankblikken. Die wegen niets en passen perfect in de brandervoet. Een gasflesje koop je steeds vol en moet je vol meedragen bij de start. Alcohol kan je perfect doseren en in een aangepast klein plastic flesje gieten. Een alcoholbrander vind je niet meer in de reguliere buitensportzaken, maar enkel nog via www.campz.be (waarschijnlijk te goed, te goedkoop en te weinig reserveonderdelen nodig ;-)). Methanol (brandt zuiverder dan de ethanol verkrijgbaar in Scandinavië). Verder gebruik een afgezaagde plastic lepel. Meer heb je niet nodig om een gevriesdroogde maaltijd te eten. Het argument dat alcohol een lage calorische waarde heeft is theoretisch juist, maar in praktijk onzin, gezien jet om een gevriesdroogde maaltijd op te warmen echt niet veel nodig hebt: 35ml ’s avonds voor een volle portie, 25ml ’s ochtends voor een halve portie, gebruik een 50ml injectiespuit (Rohloff oliewisselset of apotheek) met een plastic slangetje dat voldoende lang is voor de gebruikte brandstoffles.
  • Zakmes, lucifers in een filmblikje met de zijkant van het doosje erin, een schuursponsje, een schotelvodje en wat afwaszeep.
  • rugzak van ca. 80 liter. Ikzelf gebruik nog steeds een 20 jaar oude frame rugzak van Bergans, die nog steeds gemaakt wordt (bergans.com) . Binnenin steek ik toch nog altijd alles in plasticzakken gesloten met metaalclip. Kleine zaken en dagrantsoenen gaan in diepvrieszakken van Aldi. Voor de lichtgewicht fanaten met een stevige buidel heb je ook de Ula Equipment: Vanaf 200€, verkrijgbaar via www.chrispacks.com

Voeding:

Volgens de voedingsleer zou je voeding een verhouding van 15% proteïnen, 30% vet en 55% koolhydraten moeten bevatten Voor sommige sporten gaat men zelfs tot 70% koolhydraten.

Hou echter rekening met het feit dat vet meer calorieën bevat voor eenzelfde gewicht voeding.

Voor de oostelijke helft van de HRP, had ik herbevoorrading in Arinsal, aan de Refuge de Bouillouses en in Las Illas, waardoor ik voor maximaal 8 dagen bevoorrading in de rugzak diende mee te dragen. Bevoorrading is hier een relatief groot probleem. De dorpswinkels zijn hier soms open op zondag, maar ze hebben soms een heel beperkt gamma hebben en je moet dus met het weinige wat er is, tevreden zijn.

Wie echt streeft naar een laag rugzakgewicht, dient elke dag een lunchpakket te bestellen in hut, hotel of gite, Wie vroeg binnen is, kan ’s middags in de hut eten, maar dat is vaak hetzelfde als ’s avonds :-(.

In het westelijk deel koos ikzelf voor herbevoorrading via de Post Restante in zowel Lescun als Gavarnie. Dit kost 16,40€ voor 0 tot 5kg plus nog eens 2,50€ voor een postdoos. Er waren problemen met de volledigheid van de inhoud van de postpakketten. In Lescun was de doos hersloten, maar was de inhoud compleet. In Gavarnie was inhoud van de doos niet compleet. Er waren 2 dagrantsoenen verdwenen en er werd een bijna lege fles eau de toilet toegevoegd :-(.

Naar mijn aanvoelen zijn deze problemen ontstaan bij de douane in Toulouse. De pakketten vanuit Frankrijk zelf versturen zou eventueel een oplossing kunnen zijn. In de oostelijke helft van de HRP vind je postkantoren in l’Hospitalet-près-l’Andorre, Bolquère, Arles-Sur-Tech en uiteraard Banyuls-sur-Mer (om materiaal heen te zenden dat je tijdens je tocht niet meer wenst te gebruiken).

In de Pyreneeën krijg je te maken met onbemande hutten, alwaar je zelfvoorzienend moet zijn. Hierbij kan je gebruik maken van gevriesdroogde maaltijden, die je kan meesturen in je postpakketten. Het merk met de grootste keuze in gevriesdroogde maaltijden is op dit ogenblik Trek’n Eat, een ondermerk van de Katadyn groep, vooral bekend van de waterfilters, maar ook de Optimus vuurtjes vallen onder hun groep. Een beperktere keuze vind je bij

Adventure Food, verdeeld via AS Adventure winkels. Er zijn verpakkingen van 2 x 600 Cal. Voor een prijs beneden de 10€. Ook Mountain House heeft afzonderlijke verpakkingen met 1000 Cal.

Qua brandstof verkies ik nog steeds alcohol, maar ben ik nu overgeschakeld van een 25 jaar oude Trangia op een modernere Esbit CS985HA (430gr) (esbit.de) (www.campz.be) heden terug zonder vlamverdeler, type pocketrocket. Hij is sneller en lichter dan de Trangia. Voor de gebruikers van onbemande hutten kunnen windschermpjes achterwege blijven. Ook kunnen hier de traditionele Esbit blokjes gebruikt worden ipv alcohol. De genoemde brander is ook daar voor geschikt.

Wie zwaarder is, zal in verhouding iets meer nodig hebben.

Een menu moet voldoende gevarieerd zijn en moet uiteraard voor jou aanvaardbaar zijn.

Weet echter dat ik thuis ook wel iets anders eet dan dit.

Het ontbijt is in de Franse en Spaanse hutten en hotels meestal beter dan in de Oostenrijkse. Hieronder dien je wel te verstaan dat je alles eet, wat er verkrijgbaar is, inclusief cornflakes of andere populaire ontbijtgranen en/of koekjes (Spanje). Indien je dit doet, dien zelf je minder mee te dragen en/of supplementair aan te kopen en kan je meestal tot aan de middag voort. Reken voor een lunchpakket in hotel of hut op 8 à 10€.

Veel sportvoeding vermeldt reeds de samenstelling. Indien je deze niet terugvindt op de verpakking, zal je gebruik moeten maken van een algemene lijst met de samenstelling van voedingsmiddelen. Die vind je terug in een boek over dieetleer in de bibliotheek of op het internet. Als je weet dat 1gr proteïnen of eiwitten overeenkomt met 17 kJ of 4kcal, 1 gr vet met 38 kJ of 9 kcal en 1 gr koolhydraten met 17 kJ of 4 kcal, dan kan je zelf aan de slag.

Naam: Gr.: Prot./

100gr:

K.hydr./

100gr:

Vet/

100gr:

Cal/

100gr:

KJ/

100gr:

Prot: K.hydr: Vet: Tot Cal: Tot KJ:
Mueslireep 63 5,5 77 9 418 1765 3,465 48,51 5,67 263,34 1111,95
Energie Bar 80 5,4 72,3 9,2 392 1653 4,32 57,84 7,36 313,6 1322,4
Chocolade noten 40 9,2 49,7 36 564 2353 3,68 19,88 14,4 225,6 941,2
Snickers (Foré) 50 10 50,9 27,9 500 2090 5 25,45 13,95 250 1045
Peperkoek 40 3,2 74 1 323 1371 1,28 29,6 0,4 129,2 548,4
Totaal: 273 17,745 181,28 41,78 1181,74 4968,95
%: 6,50% 66,40% 15,30%

De chocolade is meestal van Ritter Sport. Alternatieven vind je ook bij Lidl of Aldi.

Energy of Protein Bars vind je soms bij Aldi of Lidl, maar in elk geval vind je die van Isostar bij sportzaken. Foré (namaak Snickers) vind je bij Aldi. Koop harde Muesli repen en geen zachte, want daar blijft niet veel van over na een verblijf in je rugzak. Of je moet ze in een doos steken en dat weegt weer extra.

Pyrenese keuken en zuiderse eetgewoonten:

Als je weet dat ik thuis het Voedselzandloper dieet volg, dan zal je begrijpen dat Italië voor mij een ware culinaire beproeving is. Bij het Voedselzandloper dieet worden koolhydraten (brood, pasta rijst, aardappelen) bij voorkeur maximaal vervangen door hoogwaardigere voedingsmiddelen als groenten,fruit en noten. En laat de zuiderse keuken niet vooral gebaseerd zijn op geraffineerde koolhydraten als brood, pasta en rijst. Goed voor sportlui, maar zeer slecht voor wie dat niet is.

Het ontbreken van onbewerkte groenten en fruit versterkt dat gevoel van culinaire armoede alleen maar. Pasta, rijst en groenten in blik zijn uiteraard langer houdbaar en gemakkelijker transporteerbaar dan verse producten en dat is een doorslaggevend element voor de bevoorrading van hutten. De meeste hotels en gites liggen echter aan het asfalt, waardoor dit niet echt een excuus is.

Aan de Spaanse kant ligt de nadruk iets meer op groenten dan langs de Franse kant. In Spanje kan je vaak een gemengde sla krijgen als eerste gang. In Frankrijk is dat vaker pasta!!!!

Bovendien is de timing van de inname van koolhydraten hier ook nog eens heel slecht. De hoofdmaaltijd geniet je ’s avonds tussen 19.00 en 20.00u met een teveel aan calorieën. Heel vaak is het brood de overschot van wat je ’s avonds bij de hoofdmaaltijd kreeg en dus droog. Bovendien beperkt de toespijs zich tot zoet. Kaas of vlees zijn echte uitzonderingen (enkel in bepaalde hotels en gites). Vaak vind je zeer suikerrijke ontbijtgranen en koekjes, zelden bruin brood. Brood dien je dus systematisch bij te vragen.

Reservatie van hutten, hotels en gites:

Voor dit deel werd wel alles gereserveerd via het internet voor wat betreft hutten, hotels en gites. Voor de hotels ging dit meestal via www.booking.com. Weet echter dat de hutten in de Pyreneeën klein zijn en dat ze tijdens de Franse of Spaanse vakantieperiode (half juli en augustus) en vooral in het weekend overvol zijn. Voor wat betreft de hooggelegen hutten kunnen reservaties per mail in sommige gevallen enkel voor de aanvang van het seizoen, zijnde op het ogenblik dat de uitbaters zich nog in het dal bevinden. Bepaalde groepen hutten zijn boekbaar via een speciale website zoals www.redusonline.com (hutten eigendom van de Spaanse FEEC) en www.ffcam.fr (Club Alpine Français). Afzeggen van gemaakte reservaties in hutten kan moeilijker gezien er reservatiekosten betaald dienen te worden (10 à 15€ per persoon per nacht). In hotels worden daar soms kosten voor aangerekend (zie bij boeking).

Volledigheidshalve geef ik de telefoonnummers vermeld op de eigen website van de hut of overnachtingpunt of andere bron op het internet op. Weet echter dat sommige hutten niet via een normale gsm verbinding bereikbaar zijn, maar via een tussenstation en dan via een zenderverbinding bereikbaar zijn. Weet dat het in praktijk soms moeilijk is om zelfs gewone GSM nummers te bereiken, gezien wij een internationale verbinding moeten opbouwen.

Oriëntatie – GPS:

Met een GPS toestel alleen ben je niet veel. Je moet het voeden met data.

In de vroegere Cicerone gids Pyrenean Haute Route van de hand van Ton Joosten stonden ca 500 waypoints in UTM formaat. Die zal je zelf moeten invoeren. Het handigste is om dit te doen via Map Source, de oude versie van Basecamp (Garmin), gezien je in Map Source zelf nog het waypoint formaat kan kiezen, daar waar dit niet het geval is met Basecamp.

In het verslag wordt naar deze punten verwezen door een Garmin volgnummer (HRP XXXX), gevolgd door de vermelding van de pagina in de gids en een volgnummer van het betrokken waypoint op de betrokken pagina (PXXX Y).

Op het internet kan je een tracklog van de HRP vinden . Hoe gedetailleerd deze tracklog is, heb ik niet gecontroleerd, maar je kan hem verbeteren door de OSM kaarten van de Pyreneeën down te loaden van het internet. Op deze kaarten vind je heel veel paden en door de tracklog over de paden te leggen, kan je zelf een goede tracklog maken.

Je vindt op het internet tevens een tracklog van de GR11, die wel gedetailleerd is, waardoor je de samenvallende delen al kan kopiëren.

Kan je deze tracklog via deze site bekomen? Neen. De GR20 gaan lopen met een verslag afgedrukt van deze site in de hand, valt nog onder het redelijke. De HRP op dezelfde manier gaan lopen is niet verantwoord.

Wie dus zijn huiswerk gedaan heeft, zal op het terrein weinig problemen tegenkomen, qua oriëntatie.

Wie vroeg in het jaar gaat, zal vaststellen dat het pad op grote hoogte soms onder de sneeuw ligt. En dan komt het weer aan op ervaring en inzicht op het terrein. Hoe kan je zonder degelijk spoor toch veilig afdalen tot je opnieuw een onbedekt deel van het pad bereik? Waar steek je best een sneeuwveld over, waar vermoedelijk een beek onder loopt, die het sneeuwveld van onderuit kan uithollen? (Niet, als het niet echt moet 😦 ).

Ga dus eerst ervaring opbouwen in de Alpen, waar meestal wel een degelijk spoor aanwezig is en waar de aanduidingen op het terrein beter zijn dan in de Pyreneeën. Zorg ook dat je weet wat je aankan met stokken, ijspickel en stijgijzers voor je naar hier komt.

Opgegeven hoogtemeters:

De in de Engels/Nederlandse gids opgegeven hoogtemeters, stemmen op geen enkele wijze overeen met de werkelijkheid. In de Engels/Nederlandse gids telt men enkel de nominale hoogte verschillen tussen de verschillende referentiepunten op, maar houdt men op geen enkele wijze rekening met tussenklimmen op het terrein. Dit heeft te maken met de deels achterhaalde opmaak van de betrokken gids, met weliswaar 500 GPS-punten, maar geen tracklogs. Reeds op basis van de theoretische tracklogs die door mij opgemaakt werden als oriëntatiehulp op het terrein, kon eenvoudigweg opgemaakt worden dat de opgegeven hoogteverschillen een zware onderschatting waren van de werkelijkheid op het terrein.

Zo geeft de Engels/Nederlandse gids voor de eerste dag een stijging op van 1300m, daar waar dit in werkelijkheid 1470m is. De afdaling van 1070m is in werkelijkheid 1251m. Bij andere etappes zijn deze verschillen nog groter.

Opgegeven waypoints:

Ook met de in de Engels/Nederlandse gids opgegeven waypoints is in sommige gevallen iets mis en ook deze dienen met de nodige omzichtigheid benaderd te worden. Sommige punten blijken 80m verwijderd te zijn van de werkelijke plaats, en dat is heel wat. Daar bestaan maar twee mogelijke verklaringen voor:

  1. Ofwel werden de punten opgemeten op de kaart, vandaar het nu ongebruikelijke UTM formaat.
  2. Ofwel werd het toestel aangezet en werd er onmiddellijk op “Mark” gedrukt, terwijl het toestel nog bezig was om de nauwkeurigheid van zijn plaatsbepaling te vergroten, wat kan leiden tot de genoemde afwijkingen van ca 80m.

Keuze looprichting:

Theoretisch gezien zou je de HRP kunnen lopen van de Atlantische Oceaan naar de Middellandse Zee en omgekeerd. Slechts één gids (Trans PYR (2012 – Jerome Bonneux – www.editions-montrouch.com ), waagde zich aan een beschrijving in de omgekeerde richting. Persoonlijk zou ik me daar niet aan wagen, omwille van de dominante windrichting, zijnde van west naar oost. Je zal heel gelukkig zijn, als je windsnelheden van ca 100km/h in je rug hebt liever dan in je gezicht.

Heenreis:

Daar waar je een vliegtuig probleemloos een jaar op voorhand kan boeken, kan dit bij een TGV nog steeds niet. 3 maanden op voorhand is meestal het maximum. Hoe men daar nog steeds niet doorheeft dat dat een handicap is, is mij nog steeds een raadsel. Bovendien is milieubewust reizen met de trein vaak duurder dan met het vliegtuig (afhankelijk van de bestemming)

Gezien er in Luchon een station is, koos ik voor de heenreis voor de trein. Brussel – Luchon (Laatste deel per bus van de SNCF). Aankomst in Luchon ca 06.00u. In juli en augustus is er een bus naar Hopsice de France vanuit Luchon. Buiten deze periode dien je een taxi te nemen. Als je nog mensen met rugzakken ziet afstappen in Luchon, spreek hen dan aan. Misschien kan je kostendelend rijden als je dezelfde eindbestemming hebt.

 

Dag 22V HOSPICE DE FRANCEHOSPITAL DE BENASQUE

10km +1200 -700

Zonder rust: 4u00’ met rust: 5u30’

Dag HRP22V2 HOSPICE DE FRANCE - HOSPITAL DE BENASQUEHP HRP22V2 HOSPICE DE FRANCE - HOSPITAL DE BENASQUE

Met de bus kom je aan bij het station van Luchon (HRP 0210L Sncf: Luchon (625m)). In juli en augustus vertrekt er voor het toerismebureau om 09.30u een busje richting Hospice de France. Wie vroeger of buiten juli en augustus wil vertrekken, zal een taxi moeten nemen. Eventueel kan je die trachten te delen met andere aankomers.

De afstand via de weg bedraagt meer dan 10km en er dient een hoogteverschil van mee dan 600m overwonnen te worden. Veel alternatief buiten de weg zal je niet vinden.

Vanaf 07.00u kan je in het Hospice de France een ontbijt nuttigen. Verwacht niet veel anders buiten brood, boter, confituur, fruitsap en koffie of thee.

Hospice de France (HRP 0210K):DSCN1350

yohan.faussurier@hotmail.fr

(+33)688324064

Overnachting in slaapzaal: 34€ (2024)

Overnachting in kamer 1p: 77€ (2024)

Beperkte kaart!!! 😦

 

DSCN1356Met de rug naar de ingang, neem je het brede pad dat steil tegen de wand omhoog gaat. Bij GPS (HRP 0210J) kom je terug op de weg die naar links vertrok aan de hut en iets langzamer omhoog gaat. Via de weg vervolg je de klim tot aan GPS (HRP 0210I), alwaar de weg langzaam verdwijnt en overgaat in een normaal bergpad. Je dwarst de rivier via de Pont de Penjat en vervolgt je weg op de linker oever in zigzag omhoog, tot aan het wad nabij GPS (HRP 0210H). Op een hoogte van 2100m dwars je deze keer één van de twee zijarmen van de rivier afkomstig van de Port de Venasques.

Vlak voor de Refuge de Venasque (HRP 0210F – 20 bedden, zeer druk) vind jee en splitsing geschilderd op de rots. Naar links ga je naar de Port, naar rechts naar de hut. Het pad naar de Port is van beneden uit niet heel erg duidelijk. Dat langs de hut is duidelijker, maar ook technisch moeilijker, met een passage, alwaar je je handen moet gebruiken.

Refuge de Venasque (HRP 0210F – 20 bedden, zeer druk):DSCN1360

(+33)561792646

Overnachting op lager 12,75€

H/P: 29€ + 12,75€ = 41,75€

Bij GPS HRP 0210D komen beide varianten terug samen en vervolgen zij hun weg naar de HRP 0210C PORT DE VENASQUE (2444m – 3u).

50m lager vind je een splitsing met zeer verwarrende aanduidingen. Wie naar de Refuge de Renclusa wil, gaat rechtdoor. Wie naar het Hospital de Benasque wil, dient rechts af te slaan.

De Refuge de Renclusa is in het weekend en zeker bij mooi weer snel volgeboekt. En dus dien je dan noodgedwongen uit te wijken naar het luxueuzere maar ook duurdere Hospital de Benasque (HRP 0208).

In de bedding van de Rio Esera is het pad slecht gemarkeerd en kom je via een secundair pad terug bij het hoofdpad naast de rivier. In de stijgende richting lijkt er geen enkel probleem te zijn.

Bij HRP 0208E Wegwijzer, vind je de splitsing tussen de paden naar de PORT DE VENASQUE (2444m) en Refuge de Renclusa. Verderop dwars je de Rio Esera via een brug. Je volgt de wit rode markeringen richting Hospital de Benasque. Hier dien je opnieuw de Rio Esera te dwarsen via een recente buizenbrug.

Hospital de Benasque (HRP 0208) (Heden gesloten in de zomer?:

www.booking.com

(+34)974552012

Oord van luxe in de bergen.

H/P in 2p kamer voor 2p: 166€ inc. fles wijn en koffie.

Avondeten verzorgd. Eén van de beste maaltijden op de HRP ;-).

Ontbijt: fenomenaal: werkelijk alles wat je maar kan bedenken, inclusief spek met ei, vers fruit, kaas, charcuterie, enz… En in buffetvorm en dus onbeperkt. Vanaf 7u ook in het weekend. Wel op een plateau, die je zelf op een kar dient te plaatsen wat op dit niveau onaanvaardbaar is.

Refuge de Renclusa: (Alternatief voor Hospital de Benasque)

Tel: (+34)974 344 646

Bedden: 92

Prijzen 2024:

Overnachting: 26,90€ (2024) (Nota: herbergen in Catalonië erkennen de lidkaarten van andere bergsportverenigingen niet.)

Ontbijt: 10,40€

Avondmaal: 21,40€

Picknick: 13,50€

Dag 23 HOSPITAL DE BENASQUE – REFUGI DE CONANGLES

21km +1500 -1575

Zonder rust: 9u30’ met rust: 11u45’ (reken op veel zoektijd)

Dag HRP23 HOSPITAL DE BENASQUE - VIELHAHP HRP23 HOSPITAL DE BENASQUE - VIELHA

 

 

 

 

DSCN1374Tussen het Hospital de Benasque en de Cabane de Besurta rijdt er in het seizoen meermaals daags een bus.

De bus rijdt in elk geval om 04.30, 07.30 & 09.00u en dit alle dagen van de week inclusief in het weekend. Dit bespaart je 1u15’ stappen op een toch al lange dag.

DSCN1381Te voet keer je terug op je stappen en loopt tot aan de splitsing bij de wegwijzer bij GPS HRP 0208E. Hier ga je naar rechts. Het verloop van het pad is vrij vlak. Je ziet de bus naar de Cabane de Besurta rijden op de grindweg rechts van jou. Bij GPS HRP 0208F vind je een wegwijzer naar de PORT DE VENASQUE (HRP 0210C). Bij GPS HRP 0208G komt het pad uit op de grindweg, die je volgt in oostelijke richting tot aan de Abri de la Besurta (HRP 0209). Hier gaan de witrode markeringen naar rechts via een pad in de buurt van de rivier, maar je kan evengoed de grindweg volgen. Beiden komen terug samen aan de Cabane de la Besurta (HRP 0210), een drankgelegenheid, enkel open in het hoogseizoen. Hier eindigt de grindweg. Je vind er een parking en wegwijzers naar de Refugio de la Renclusa (HRP 0211).

DSCN1403Bij GPS HRP 0210M vind je opnieuw een wegwijzer met aanduidingen naar de Refugio de la Renclusa. Bij HRP 0210n gaat het pad naar de Refugio de la Renclusa naar rechts en dien je de richting Forau D’Aigualluts (HRP 0210O) te volgen. Dit is een verdwijngat van een rivier. De rivier gaat hier ondergronds. In België gebeurt dit ook met de Lesse, waardoor de grotten van Han ontstaan zijn. Bij GPS HRP 0210P gaan de witrode markeringen van de GR11-5, naar rechts richting Refugio de la Renclusa en Barrancs. Vanaf hier dien je de richting Coll de Toro te volgen.

Vanaf hier wordt het pad vaag en de cairnes eerder klein. Dit blijft verder zo voor de rest van de dag. Bij GPS HRP 0210Q vind je een brug, waarlangs je de rivier dwarst. Vanaf hier begint een moeilijke passage in de flank van de beek. Je volgt hier 3 maal de linker arm van de OSM tracklogs. Het is zoeken naar het pad en de cairnes. Verderop kom je in de vallei de la Escaleta. Hier is het vlakker. Het pad vervaagt en de cairnes zijn alweer te klein en te vaag, zeker bij mistig weer.

Bij GPS HRP 0210R vind je de splitsing tussen de Col de Toro en de Col de Mulleres, aangeduid door 2 bordjes die op een rots geschroefd zijn. Bij GPS HRP 0210S is er een passage, waarbij het verloop van het pad onduidelijk is en je tevens je handen dient te gebruiken. Je dwarst de uitloop van het Estanys de L´Scaleta (HRP 0210T). 500m verder vlak voor een klein meer dwars je de rivier alweer.

Bij GPS HRP 0210U volg je de rechter arm van de tracklog. Je vindt hier hij het meer Estanys Alt de L`Scaleta een laatste mogelijkheid om te kamperen voor de Col de Mulleres. Je vindt verderop een beekje.

Je komt in een zone van grote steenplaten. Hier vallen de cairnes goed op, omdat je ze niet moet zoeken tussen ander los gesteente. Bij GPS HRP 0210X dien je heel erg goed op te letten. Er gaan hier cairnes in de richting van een brede col rechts van de Pic de Mulleres.

Je moet hier naar links cairnes zoeken in het puinveld in de richting van de Pic de Mulleres. Pas op 200m van de Pic de Mulleres ga je naar een “zadel” links van de Pic. Van op de graad kan je het pad goed zien, maar van onderuit is dit heel wat moeilijker!!! Vervolgens dien je je een weg te zoeken lang de graad tot op de Col de Mulleres, aangeduid met een wat grotere cairne.

DSCN1407Als je over de graad kijkt, zie je een paar meter onder de graad een pad dat steil afdaalt door een fijn gruisveld, met onderweg nog een paar klimpassages. De eerste meters onder de graad dien je af te klimmen.

Het kan niet genoeg benadrukt worden dat het volledige deel van de HRP tussen Viados en Vielha enkel ondernomen mag worden, wanneer de wintersneeuw grotendeels verdwenen is en dan nog enkel in optimale weersomstandigheden. Bij de minste twijfel dient uitgeweken te worden naar GR10 of GR11. Ook de etappe 26 tussen Salardu en Refugi Gracia Airoto dient enkel aangevat te worden in de meest optimale weersomstandigheden.

Tussen de Col de Mulleres & GPS HRP 0212A is er een groot verschil tussen het pad wat op het terrein werd waargenomen en de tracklog op de OSM-kaart. Mogelijks werd deze gemaakt in sneeuwrijke omstandigheden. Opgelet: bij GPS HRP 0212A mag je niet afdalen naar het meer, maar dien je hoog te blijven. Tot aan de volgende splitsing in de tracklog is deze vrij correct. Bij GPS HRP 0212B zijnde de Splitsing naar Refugi de Molières (niet waargenomen op terrein) is er ook een grote afwijking tussen de OSM en de werkelijkheid op het terrein.

Vanaf GPS HRP 0213B Steen met vage geverfde aanduiding van de Splitsing naar Refugi de Molières, valt de OSM tracklog opnieuw samen met de waarneembare situatie op het terrein.

Bij een groot rood steenveld, daal je voorlangs dit steenveld af en passeer je het onderlangs. Bij HRP 0213C volg je de linker arm van de OSM-tracklog. Deze is verassende lastig en technischer dan je zou verwachten op deze hoogte. De riviervlakte lijkt vlak, maar er was geen pad zichtbaar in deze richting. Bij GPS HRP 0213E Splitsing OSM links de weg volgen tot aan het Hospital de Vielha.

Volg de grindweg tot aan GPS HRP 0214 Refugi Hospital de Vielha. Dit is heden gesloten en zal dit vermoedelijk ook blijven, daar het te groot is om rendabel geëxploiteerd te worden. Loop achterlangs het gebouw en pik daar het pad op naar de wegwijzer bij HRP 0215 P180 1 – P197 2 WW. Wie niet kampeert, slaat hier rechts af en daalt af richting de wegwijzer bij GPS HRP 0198 P197 1 WW. Hier dwars je de rivier en vervolg je je weg door het bos tot aan de Refugi de Conangles (HRP 0197Z ).

Refugi de Conangles :

(36 bed – bemand – FEEC).

reservaties via www.refusonline.com 15€/ppn

H/P op lager: 52€ (2023)

Douches: te betalen

1 fles rode wijn: 8€

Mogelijke korting voor leden bergsportfederatie.

Veel gezinnen en gewone wandelaars. Reservatie noodzakelijk.

Avondeten (20u):

  • Pasta
  • Gemengde sla met 2 worsten en brood
  • Yoghurt

Ontbijt (7u): brood, boter, confituur, 1 sneetje kaas en 1 sneetje ham, fruitsap, koekjes en 2 cakes (goed).

 

Dag 24 REFUGI DE CONANGLES – REFUGI RESTANCA (GR11)

11,5km +975 -575

Zonder rust: 4u30’ met rust: 5u30’

Dag HRP24 VIELHA - REF RESTANCA (GR11)HP HRP24 VIELHA - REF RESTANCA (GR11)

 

 

Hoogteprofiel HRP24 VIELHA – REF RESTANCA (GR11)

HP HRp24 VIELHA - REF RESTANCA (Gids)

 

Hoogteprofiel HRp24 VIELHA – REF RESTANCA (Gids)

Na de marathon van gisteren lijkt enige rust op zijn plaats. Wie absoluut de oorspronkelijke versie van George Vernon wil volgen, kan er de omweg via de meren Estany Tort de Rius en Estany de Mar volgen. Dit verlengt de dagetappe met 3,5km en voegt zowat 200 extra hoogtemeters toe, zowel op als af. Er wordt een tijd opgegeven van 7u15’, hoofdzakelijk wegens de vele rotsblokken op de oever van het Estany de Mar.

Je verlaat de Refugi de Conangles en keert terug op je stappen richting Refugi Hospital de Vielha, meerbepaald tot aan de wegwijzer bij GPS HRP 0215 P180 1 – P197 2 WW. Nu sla je hier rechts af. Je volgt de witrode markeringen van de GR11 tot aan de Refugi de la Restanca. Ze zijn wat spaarzaam aangebracht en aangevuld met cairnes, maar in verhouding tot de vorige etappe zijn hier geen oriëntatieproblemen. De OSM tracklog is zeer goed bruikbaar. De tracklog van gr-11completo is zeer grof en wijkt af van de werkelijkheid op het terrein.

In de buurt van GPS HRP 0216 P180 2 Gr-11 kom je uit op een grindweg. Na een kleine 400m verlaat je de weg opnieuw naar links (HRP 0216A). Wat verder dwars je een rivier. Een kilometer verder dwars je een opnieuw een rivier, die je stroomopwaarts volgt. 400m verder dwars je opnieuw de rivier. 300m verder bereik je de splitsing (HRP 0217 P180 3 (gps)) met het pad naar het Redon meer. Hier ga je naar rechts. Vanaf hier klim je naar een soort Faux Col (HRP 0217A). Vervolgens gaat het op ongeveer gelijke hoogte naar de PORT DE RIUS (HRP 0218 P181 1).

DSCN1417Je daalt af naar het Lac D’Arrius (HRP 0218A), dat je vervolgens rondt langs de linker zijde. Aan de achterzijde van het meer vind je de splitsing tussen de GR11 en de HRP. De GR11 gaat rechtdoor. De HRP rondt het meer verder voor een extra rondje meren op weg naar de REFUGI DE LA RESTANCA (voor wie er niet genoeg van kan krijgen). Maar na de marathonetappe van gisteren lijkt mij dat niet verstandig. De ideale overlevingstrategie voor iedere HRP trekker zou het beperken van risico en inspanning moeten zijn.

Bij GPS HRP 0220 P185 1 vind je een bron. Bij GPS HRP 0221 P185 2 vind je een stroom en bij HRP 0222 P185 3 vind je een afslag naar het dal (Arties). Hier ga je naar rechts. In de eindwand van deze vallei verloopt het pad van de GR11 zeer moeilijk tussen struiken en keien. Dan kom je op een pasje en volgt een zeer steile klim naar een colletje dat het meer van Restanca intoomt. Je klimt onder een elektriciteitleiding via een technisch steil en lastig pad. Eenmaal boven dwars je de fundamenten van de oude hut. Je vindt vlak voor de dam een wegwijzer (HRP 0222A), alwaar je de dalvarianten treft. Je gaat over de dam en bereikt de Refugi de la Restanca (80 bed – bemand) (HRP 0223 P185 4 P184 1).

Refugi de la Restanca (80 bedden – bemand – FEEC) :DSCN1423

www.refusonline.com Tel (+34) 902.734.164

Kamers: 17u (rugzak en schoenen in inkom)

Avondeten (19u):

Ontbijt (7u): brood, boter, confituur, witte kaas, choco, salami, koekjes, cakes, fruitsap, koffie, thee. In buffetvorm, dus onbeperkt bijnemen.

H/P: 63€ (2023)

H/P + Picnic: 77€ (2023)

 

Dag 25 REFUGI RESTANCA – SALARDU

20km +800 -1500

Zonder rust: 7u00’ met rust: 8u00’

Dag HRP25 REF RESTANCA - SALARDUHP HRP25 REF RESTANCA - SALARDU

Hoogteprofiel HRP25 REF RESTANCA – SALARDU

HP HRp25 REF RESTANCA -- SABOREDO

Hoogteprofiel HRp25 REF RESTANCA – SABOREDO (Franse optie)

Je verlaat de hut rechtdoor en neemt het bovenste pad tot vlak voor de rivier. Hier klim je zigzag langs de rivier tot aan de dijk van het stuwmeer Lac Deth Cap Deth Pòrt (HRP 0224 P185 5). Je dwarst de dijk en volgt de rechter oever van het meer. Vervolgens klim je verder via de rechter oever van de toevoerrivier richting COLL DE CRESTADA (HRP 0225 P187 1).

DSCN1433Verderop vind je meerdere afslagen naar de Refugi Ventosa. Let hier niet te veel op de opgegeven tijden, want die slaan nergens op. Vervolgens klim je naar een naamloze pas (HRP 0226   P187 2). Je daalt af naar de uitloop van het meer Estany de Sant Maurici (HRP 0227 P187 3) en klimt vervolgens naar de PORT DE CALDES (HRP 0228   P187 4).

Je daalt af tussen twee meren op enige afstand. Vervolgens daal je verder af via de linker oever van de toevoerrivier van het meer van Colomèrs tot aan het meer zelf. Je passeert de afslag naar de Refugi de Colomèrs (HRP 0230).

Refugi de Colomèrs (60 bedden – bemand – FEEC):DSCN1455

www.refusonline.com

H/P: 60€ (2023)

H/P + Picnic: 74€ (2023)

Tel (+34)902734164   973641681

Je vervolgt je weg richting dam en rondt de OUDE REFUGI DE COLMERS (HRP 0231   P187 6) in wijzerzin. Je passeert onderlangs de sokkel richting stuwdam, die je vervolgens dwarst. Aan de overzijde vind je een wegwijzer, die het nieuw pad via rechter oever en de splitsing met de Franse variant aangeeft (HRP 0231A).

Indien je de Engels/Nederlandse variant volgt, daal je af via het brede pad op de rechter oever van de rivier richting BANHS DE TREDOS (HRP 0236   P188 4). Bij GPS HRP 0231B keer je terug naar de linker oever via een brug, gevolgd door loopplanken over een drassig gebied. Bij GPS HRP 0232 P187 7 dwars je een stroom. Het pad is hier breed en heel erg uitgesleten. Vanaf de parking (HRP 0233 P188 1) is de Refugi de Colomers een gemakkelijk te bereiken bestemming, zelfs voor hen die niet zo goed meer te been zijn. Van op deze parking is er een taxidienst richting BANHS DE TREDOS. In principe mag je met je eigen voertuig niet op deze weg rijden.

BANHS DE TREDOS:

Tel (+34)973253003 (duur) (Geen tarieven online!)

Wie slim is, volgt hier de grindweg. In het eerste deel is er ook een pad gemarkeerd, maar dit verloopt deels door een drassig gebied en deels er rond. Vervolgens steekt het pad de haarspeldbochten van de weg af om uit te komen aan een picknick in het bos. Hier gaat het pad het bos in en volgt een koers links van een drassig gebied, terwijl de weg dit rechts doet. Het pad gaat veel op en af en je loopt over heel veel bruggetjes. Erg goed schiet je er niet op en dus is de grindweg een goed alternatief. Bij GPS HRP 0235 P188 3 komen beiden weer samen en kan je weer kiezen tussen weg en pad, en dit tot aan de publieksparking bij BANHS DE TREDOS.

Vanaf hier gaat de grindweg over in asfalt. Lager in het dal passeer je het stuwmeer van D’Aiguamòg (HRP 0236B). 450m voorbij het stuwmeer vind je een wegwijzer, waarbij je het asfalt kan verlaten, maar ook het asfalt kan blijvend gevolgd worden tot het centrum van Salardu. Via de dalweg dwars je de rivier RIO GARONA DERUDA (officiële HRP – HRP 0238 P188 6) en vervolg je ook je weg richting centrum van Salardu.

In het centrum van Salardu tegenover de parking, vind je een wit gebouw met zwart dak, zijnde de Refugi Juli Soler Santalo (105 bed – bemand – FEEC) (HRP 0239H P 189 1). Ga binnen langs het terras aan de straatzijde.DSCN1465

In het centrum van Salardu vind je tevens een klein voedingswinkeltje (HRP 0239I Winkelen) en een geldautomaat (HRP 0239J)

Refugi Juli Soler Santalo (105 bed – bemand – CEC):

www.refusonline.com   Tel (+34)973645016

Hoofdzakelijk goedkoop skiverblijf. In de zomer zo goed als leeg. Hele lager voor ons alleen. Wel gezinnen en oudere personen op kamer.

Avondeten (20u):

  • Uiensoep
  • Salade, Tortilla met schapenvlees en gebakken aardappelen
  • Appel met kaneel

Ontbijt (normaal 8u, tenzij klaargezet wegens het vroege vertrek):

Wat weinig brood, confituur, boter, choco, kaas, hesp, fruitsap, koekjes en cakes

Overnachting op lager: 40€ (2024)

 

 

 

Dag 25 REFUGI RESTANCA – REFUGI SABOREDO (Franse variant)

12km +1200  -900

Zonder rust: 4u00’

Dag HRP25-26-27 REF RESTANCA - REF SABOREDO -- ALOS d'ISIL

Dag HRp26-27 REF SABOREDO — ALOS d’ISIL(Franse variant)

HP HRP26-27 REF SABOREDO - ALOS d'ISIL

Hoogteprofiel HRp26-27 REF SABOREDO — ALOS d’ISIL

De Franse variant volgt de Carros de Foc (www.carrosdefoc.com) vanaf Refugio Restanca tot aan de Refugi de Colomèrs. Na de dam splitsen de Brits/Nederlandse en de Franse variant. Deze laatste blijft de Carros de Foc volgen tot aan de Refugi de Saboredo. Je passeert de splitsing met de GR11(HRP 0230A) en rondt een klein meer in wijzerzin (HRP 0230B). Je klimt naar een col (HRP 0230C) en daalt af in een ruime boog rond een kom naar de Refugi de Saboredo (HRP 0230F).

Refugi de Saboredo: (21 bedden – 2310m – bemand – FEEC):

www.refusonline.com   Tel (+34) 661357716

H/P: 60€ (2023)

H/P + Picnic: 74€ (2023)

 

Dag 26-27 REFUGI SABOREDO – ALOS D’ISIL (Franse variant)

25km +1250 -2250

Vanaf de Refugi de Saboredo daal je via de normale toegangsweg langs de Amiu de Ruda af tot op een hoogte van ca 1800m (HRP 0230G). Aldaar neem je een pad naar rechts dat naar de Port de la Bonaigua (HRP 0230H) stijgt. Je komt er uit op de C28.

Je volgt de weg naar rechts om hem na 400m naar links te verlaten. Je passeert het kleine Estany Podo (HRP 0230J) en klimt naar de Col (HRP 0230K) naast de Tuc de la Cigalera. Je daalt af naar het Estany Pudo (HRP 0230L) en klimt naar de volgende col (HRP 0230M) naast de Serrat de Garrabea. In de afdaling van de col rond je eerst een klein meer langs de linker zijde. Vervolgens daal je verder af en passeer je onderlangs het Estany de Garrabea (HRP 0230O). Je daalt verder af in de kom en rondt een keienveld, om vervolgens de klim aan te vatten richting het Estany Superior Del Rosari (HRP 0249E). Vanaf het meer klim je verder naar een col (HRP 0249G), waarna je afdaalt richting de Refugi Airoto-Gràcia (HRP 0256A HRP 0256 P207 1). Verwijzen voor het vervolg van de tocht naar Refugi Alos d’Isil (HRP 0264B) naar de hieronder beschreven etappe.

 

Dag 26-27 SALARDU –      ALOS D’ISIL (Eng/Ned variant)

22km +1750 -1700

Zonder rust: 9u00’ met rust: 12u30’ (Moeilijk, zowel qua oriëntatie als qua terrein)

Dag HRP26-27 SALARDU (deatail)

 

 

Dag HRP26-27 SALARDU (detail)

Vanaf het vertrek in Salardu, word er in de Engels/Nederlandse gids gekozen voor een vreemde omweg. Je verlaat Salardu via de weg in noordelijke richting, onderlangs de wijk met hoofdzakelijk opgesloten skiverblijven. Bij GPS HRP 0240A vind je een wegwijzer. 100m verder verlaat je de hoofdweg richting Unya, en dwars je de rivier via een brug over de RIU UNYOLA (HRP 0240 P202 1). In een haakse bocht verlaat je de weg naar rechts.

Vanaf Salardu volg je de witrode markeringen van de GR211 tot aan het Plan de Beret. Je dwarst opnieuw de Arriu Unhòla; Tussen rivier en weg klim je richting BAGERGUE (HRP 0241 P202 2). Je rondt de Esglèsia de Sant Fèlix (HRP 0241A) en slaat rechts af. Je negeert de toegangsweg vanuit Salardu en vervolgt rechtdoor in zuidoostelijke richting. De weg draait noordoost. Op het ogenblik dat hij in noordelijke richting gaat en een hoogspanningsleiding gepasseerd bent (HRP 0242 P202 3), verlaat je hem en sla je rechts af in een weg.

Je steekt een grote haarspeldbocht af en bereikt opnieuw de grindweg (HRP 0243 P202 4 (Coördinaat gids?) ) om hem alhier naar rechts te volgen. Na 2 haarspeldbochten gaat de weg verder in oostelijke richting. Je volgt hem tot aan de asfaltweg richting HRP 0245 P203 2 PLAN DE BERET, en dwarst hem (HRP 0244 P203 1 C-142B) om verder de grindweg onderlangs het asfalt te blijven volgen tot aan de PLAN DE BERET.

Je vervolgt in klimmende richting via asfalt of grindweg tot aan de parking van BAQUEIRA-BERRET (HRP 0246 P203 3). Draai hier naar rechts en volg een bijna vlakke weg richting de parking aan de skilift (HRP 0247 P203 4 WW VENTA BILLETES). Verlaat hier de grindweg in een bocht van 180° en vervolg in zuidoostelijke richting tot je het begin van een pad vindt bij GPS (HRP 0247A Begin bruikbaar pad, terug op HRP).

Wie al eens op een kaart kijkt is verbaasd over het traject dat hier door de HRP gevolg wordt. Het kan namelijk een goede 2,5km korter en een mogelijks verwaarloosbare 30m extra stijgen en dalen. Enige nadeel is dat het hierna voorgestelde pad weinig gebruikt wordt en overduidelijk weinig begraasd wordt, waardoor het pad in beperkte mate overgroeid is. Dit is vooral vervelend als je ’s ochtends vroeg vertrekt en het gras nog nat is.

Je verlaat de Refugi Juli Soler Santalo langs het terras en daalt de trap af tot op het asfalt, dat je naar links volgt richting het skiliftmonument. Je beklimt de korte maar steile grashelling naar een bank, links op een hoogte boven het asfalt, aan de voet van de opgesloten woningen van het skioord. Hier volg je de steile weg verder omhoog tussen de huizen. Op het einde van de straat vind je een wegwijzer (HRP 0239K) richting BAQUEIRA-BERRET (HRP 0246 P203 3 – Vermelding: 5,7km – 2u10’).

Aanvankelijk is de weg breed, maar dit verandert nadat je de eerste maal het asfalt van de C-28 dwarst.

Dan verandert de weg in een smal en sterk stijgend pad, dat een haarspeldbocht van de C-28 afsnijdt. Daarna wordt de stijgingsgraad kleiner en klimt het pad gestaag in de flank. Hoe hoger je op de helling geraakt, hoe sterker het pad overgroeid wordt, hoofdzakelijk door grassen en in een zeer beperkte mate door wat doornige struiken.

Bij GPS HRP 0239M dwars je opnieuw het asfalt, ditmaal van de C-142B. Hier vind je opnieuw een wegwijzer naar de Plan de Beret, maar daar wordt je niet veel wijzer van. Je moet hier langs de rivier omhoog klimmen om de Plan de Beret te bereiken. Dit is echter zinloos. Je kan beter het asfalt dwarsen en de grindweg volgen richting watercollector. Je vervolgt je je weg langs evenwijdige veesporen, richting de bocht in de grindweg. DSCN1467Hier vervagen de sporen helemaal en kan je kiezen om het water en de skipiste te dwarsen om vervolgens langs de skipiste of een pad in de flank omhoog te klimmen naar een grindweg, die je volgt in dalende richting. In de bocht van 180° verlaat je deze naar rechts, richting het begin van een bruikbaar pad (HRP 0247A). Je bent hier terug op de HRP in 1u45’ ipv ruim 2u20’ via de officiële weg.

DSCN1468Het begin van het pad is vrij probleemloos te volgen. Bij GPS HRP 0247B maakt het pad een afsteekje op de OSM tracklog. Bij GPS HRP 0247C word je weggeleid van pad langs rivier en ga je via een omweg, maar een gemakkelijkere route richting meer en dam van het ESTANY DE BACIVER (HRP 0248 P206 1). Vlak voor de dam en het meer kom je bij GPS HRP 0248A uit op een situatie die zeer onoverzichtelijk is. Je hebt hier te maken met een puinveld in combinatie met struikgewas, waardoor cairnes moeilijk zichtbaar zijn.DSCN1470

Opgelet: hier niet de cairnes langs het meer volgen, maar een meer oostelijke koers aanhouden, weg van het meer!!!!

Dwars de rivier tussen het ESTANY DE BACIVER en het ESTANY ROSARI DE BACIVER (HRP 0249   P206 2) en houd hem links van je.

Verderop dwars je hem nog 2 maal en kom je uit bij GPS HRP 0249 P206 2 ESTANY ROSARI DE BACIVER, op een kruispunt van paden en vooral OSM tracklogs, want de paden zijn feitelijk vaag. Hier dien je voor jezelf te beslissen welke route je zal kiezen.

In goede weersomstandigheden kan je deze etappe perfect volgens het boekje afwerken, maar voorkennis van het terrein levert veel voordeel op. Bij slecht weer kan je beter de lange passage over de graad en door de puinvelden trachten te vermijden. Hiertoe kan je het best naar het laagste punt (HRP 0249B) op de graad naast de Tuc Deth Rosari (HRP 0249A) klimmen en in plaats van over de graad te gaan, in een ruime boog van de graad af te dalen in de richting van de noordelijke zijde van het meer Estany Sup. Del Rosari (HRP 0249B). Hier tref je het pad tussen de REF SABOREDO en de Refugi Airoto-Gràcia (HRP 0249C). Hierdoor verklein je de afstand, het aantal hoogtemeters en de moeilijkheidsgraad.

Dag HRP26-27 GARCIA-AIROTO (Detail omgeving)

Fundamenteel zijn er 3 mogelijkheden:

  1. De Engels/Nederlandse variant: vat deze enkel aan in de meest optimale weersomstandigheden. De auteur gaat zoals vaak nogal licht over passages door puinvelden en klimmen over graten. De man woont in de buurt en kan dus de ideale weersomstandigheden kiezen om bepaalde passages te doen. Bovendien heeft hij het voordeel dat hij de omgeving door en door kent. De doorsnee HRP wandelaar staat hier voor de eerste keer. Vooral het Spaanse kaartmateriaal is slecht en de markeringen op het terrein zijn ook slecht of onbestaand, zoals hij zelf toegeeft voor wat betreft de klim naar de Tuc de Marimanha (HRP 0252). Op deze graad wil je al helemaal niet zitten in slechte weersomstandigheden. Je moet hier Graad II klimmen en bovendien zit je hier heel erg lang open en bloot, wat eigen is aan een graad en dus per definitie ongeschikt voor slechte weersomstandigheden. Vooral GPS HRP 0250 P206 3 en de bijbehorende OSM tracklog schijnen dwars door een enorm puinveld te gaan en dat is hoogst onaangenaam.

HP HRp26-27 SALARDU - ISIL (gids)

Hoogteprofiel HRp26-27 SALARDU – ALOS d’ISIL (gids)

  1. Wie toch via de graad wil gaan, maar het puinveld wil vermijden, kan naar een brede open graad rechts van de RICHEL ONDER Tuc de Marimanha (HRP 0251 P206 4) gaan en vervolgens langer over de graad lopen. Het grote voordeel is dat je door gemakkelijker terrein naar de graad klimt en het eerste deel van de graad ook open is.

HP HRP26-27 SALARDU - ALOS d'ISIL

 

Hoogteprofiel HRP26-27 SALARDU – ALOS d’ISIL(eigen route)

  1. Wie helemaal de graad wil vermijden (of althans een langdurig verblijf op de graad) klimt naar het laagste punt op de graad tussen de Tuc Deth Rosari (HRP 0249A) en de Tuc de Marimanha (HRP 0252). Je vind er een tracklog heen, maar in hoeverre dit overeenstemt met een fysiek pad kon niet worden vastgesteld. Vanaf de Col daal je in een ruime bocht af richting het Estany Sup. Del Rosari (HRP 0249B), waarbij je het puinveld in de kom tracht te omzeilen via de dalzijde. Aan de oostelijke kant van het meer zou je hier het pad tussen de Refugi SABOREDO en de Refugi Airoto-Gràcia moeten treffen en dit volgen in oostelijke richting naar een Naamloze pas (HRP 0249D). Vanaf deze pas daal je af naar de Refugi Airoto-Gràcia (HRP 0256A HRP 0256 P207 1 – foute coördinaten in gids). Aan de hut vind je een goed pad richting COLL DE CLOT DE MOREDO (HRP 0257   P208 1) en zo verder tot ALOS DE ISIL (HRP 0264   P210 3). Deze route is een kilometer korter en ontwijkt veel moeilijkheden op de graadroute in de Engels/Nederlandse gids.

HP HRp26-27 SALARDU - ALOS d'ISIL (slecht weer variant)

Hoogteprofiel HRp26-27 SALARDU – ALOS d’ISIL (slecht weer variant)

Gezien je bepaalde zaken niet op voorhand kan inschatten op basis van kaart en gids alleen, werd er door mij in de benadering van de Tuc de Marimanha (HRP 0252) een combinatie van mogelijkheid 1 & 2 gedaan, waarbij ik grotendeels rechts van het puinveld bleef.

Eenmaal op de graad, moet je zelf zoeken naar de meest beschikte route op of naast de graad. Er zijn hier immers geen aanduidingen inzake de te volgen route te vinden. Dit stuk verloopt volledig op eigen inzichten. En als je dan iemand bij hebt, die voor de eerste maal met dergelijke omstandigheden geconfronteerd wordt en daarbij gebruik maakt van schoeisel dat iets te licht is voor de omstandigheden, vertraagt dit je vorderingssnelheid. Gelukkig werd deze etappe afgelegd in de meest optimale weersomstandigheden.

Als je volledig over de graad gaat, dien je voor de RICHEL ONDER Tuc de Marimanha (HRP 0251 P206 4) nog een andere naamloze top(je) te dwarsen dat niet zichtbaar is, noch op de OSM kaart, noch op de Garmin Basemap. Je daalt dan voorzichtig af naar de richel. Je klimt naar de Tuc de Marimanha en daalt weer af naar een pas.

Vandaar gaat het opnieuw omhoog naar de Tuc Deth Rosari de Bacivèr (HRP 0254   P206 6). Je daalt af van deze top en rond het HRP 0254A Lac Gelat de Rosari, dat in de diepte ligt. Vanaf de HRP 0254B Pic de Rosari de Baciver zit je meer in wandelterrein.

Vanaf HRP 0254C vind je weer sporen van een pad en markeringen, die je dan volgt in noordoostelijke richting naar de COLL D’AIROTO (HRP 0255). Vandaar gaat het in zuidoostelijke richting naar het Estany D’Airoto (HRP 0255D). Wie niet wil overnachten in de Refugi Airoto-Gràcia (HRP 0256A HRP 0256 P207 1), moet feitelijk terug omhoog naar de COLL DE CLOT DE MOREDO (HRP 0257   P208 1).

Daarbij zijn er 2 mogelijkheden:

  1. Je volgt de beschrijving in de Engels/Nederlandse gids en volgt de oever van het meer door een moeilijk puinveld, tot je een meer open stuk bereikt door wat te klimmen. Aldaar vind je het pad tussen Refugi Airoto-Gràcia en COLL DE CLOT DE MOREDO. Afhankelijk van het feit of je wil overnachten in de Refugi Airoto-Gràcia of in ALOS D’ISIL, daal je af of klim je naar de col.
  2. Je klimt in de rand van het puinveld rechtstreeks naar de COLL DE CLOT DE MOREDO (moeilijk – tracklog-OSM).

DSCN1472Vanaf de COLL DE CLOT DE MOREDO zijn de moeilijkheden voor de dag voorbij en volg je terug een pad. Het pad wijkt in beperkte mate af van de OSM-tracklog. Je passeert via een SOORT PAS (HRP 0258   P209 1). Het pad eindigt op een grindweg (HRP 0259 P209 2), waarlangs je verder afdaalt tot aan de toegangsweg naar een boerderij. Hier ga je naar links en volgt een mindere weg tot aan de BORDES DE MOREDO (HRP 0261   P209 4).

Volg een nogal vaag pad tot aan de rand van een bosje (HRP 0262 P210 1). Hier ga je naar rechts en zet je de afdaling naar ALOS D’ISIL in. Je dwarst een bedding (HRP 0263 P210 2), die soms droog kan staan en daalt verder af langs de Barranc de Moredo in zuidoostelijke richting tot aan een dam (HRP 0263A Dam op de Barranc de Moredo) aan het einde van een weg. Vanaf hier vind je een pad richting ALOS D’ISIL. Op het einde wordt het pad een weg. De weg geeft uit op een pleintje. Aan dit pleintje vind je rechts de Refugi Alos d’Isil (HRP 0264B).

Refugi d’Alós d’Isil (HRP 0264B): DSCN1478

info@refugidalos.com

https://refugi-dalos-disil.business.site/

+34 644 045 719

+34 624 461 487 (Silvia)

La Placeta, Alós (Alt Àneu)
25586 Catalunya, Spanje

(20 Bedden op lager onder het dak, 2 douches, 2 toiletten, bevoorrading in de vorm van diepvries, blik en voeding met een lange bewaartijd, goed uitgeruste trekkerskeuken, zithoek, eetplaats) Geen recente tarieven online!

Dag 28 ALOS D’ISIL – REF. ENRIC PUJOL

13km +1600 -600

Zonder rust: 6u30’ met rust: 8u45’ (Moeilijk qua oriëntatie)

Dag HRP28 ALOS d'ISIL - E PUJOLHP HRP28 ALOS d'ISIL - E PUJOL

Je verlaat de herberg en daalt licht af in noordelijke richting, tussen de huizen, tot je terug op de C-147 uitkomt. Deze klimt langzaam over een afstand van 2 km. Je verlaat hem (HRP 0265A) via een grindweg, die je omlaag leidt tot aan een houten brug (HRP 0265 P211 1), vanwaar je langs de grindweg de klim aanvat. Je passeert een metalen veepoort en komt langzaam in het territorium der koeien. Je blijft de weg volgen tot deze doodloopt onderaan 2 hutten, de linkse opvallend kleiner dan de rechtse.

Hier dien je zeer goed op te letten. Ga tussen de hutten door richting bosrand en vind daar een pad, dat naar rechts afslaat. Opgelet: niet te verwarren met een ander smal pad dat iets langer en lager in de weide verloopt en uiteindelijk verderop doodloopt aan een bocht in de rivier (Baranc de Commamala).

Eenmaal je het juiste pad gevonden hebt, valt het goed te volgen tot aan het meer (HRP 0268 P211 4) in de kom onder de FAUX COL1 (HRP 0269   P211 5). Het pad verwijdert zich eerst en komt dan langzaam dichter tegen de hoofdrivier door het dal.

Nabij de samenkomst van de voedingsrivieren, dien je af te wijken naar links van de hoofdrivier om de linker voedingsrivier te dwarsen. Vervolgens keer je terug naar de hoofdas van de rivier en volg je deze tot aan een meertje (HRP 0268 P211 4).

Opgelet: volg hier niet de lengteas van het meer, maar wijk uit naar links in zuidoostelijke en later oostelijke richting.

Het grootste probleem is hier dat zowel de OSM als de Basemap van Garmin te weinig details weergeven om je visueel te kunnen oriënteren in het terrein. Je dient dit dus uitsluitend te doen op basis van de tracklog als je geen degelijke (Franse) stafkaart bij hebt.

Ook de aanduidingen op het terrein zijn zo goed als onbestaand of niet eenduidig, en kunnen aanleiding geven tot verwarring. Bijkomend probleem is ook dat er veel cols zijn. Het is dus in eerste instantie belangrijk om je te richten op de juiste col.

De eerste Faux Col is niet heel erg duidelijk herkenbaar in het landschap. De tweede is dat meer. Vanaf de tweede Faux Col maakt een bocht naar rechts richting GPS HRP 0270A, alwaar je het begin van een goed pad vindt naar de COLL DE LA CORNELLA.

Vanaf de COLL DE LA CORNELLA is de situatie veel duidelijker. Je ziet de meren van Tartera onder je en de volgende col, zijnde de COLL DE CURIOS (HRP 0273 P213 3) voor je. Het pad passeert tussen de 2 Tartera-meren, maar verschilt in zijn detail verloop van de OSM-tracklog. Net na de passage van de verbindingsrivier tussen beide meren vind je witrode verftekens en een platliggende wegwijzer, waar je weinig boodschap aan hebt. Bij GPS HRP 0272E vallen het pad op het terrein en de OSM-tracklog terug samen. In zuidelijke richting gaat het naar de COLL DE CURIOS (HRP 0273 P213 3).

DSCN1480Je daalt af van de COLL DE CURIOS en bij de afwateringsrivier (HRP 0273A) van het Bassa de Curiòs (HRP 0273C), volg je deze stroomopwaarts tot aan het meer. Vlak voor het meer dwars je de afwateringsrivier (HRP 0273B) en klim je verder richting COLL DE CALBERANTE (HRP 0274 P213 4).

Vanaf de COLL DE CALBERANTE daal je af richting het Estany Major de la Gallina (HRP 0275 P213 5), dat je rondt in wijzerzin. Na het meer wordt het verloop van het pad moeilijker te volgen, zeker vanaf GPS HRP 0275A. Het gecairnde pad volgt een koers door het puinveld op de linkeroever van de vallei. Je kan ook kiezen voor een vrije afdaling door de meer open rechter helft van de vallei. DSCN1483Het einddoel van elke gekozen route is een veelkleurige paal (HRP 0276 P213 6), zichtbaar vanuit de bovenste helft van de vallei. Vanaf de veelkleurige paal, ga je verder in noordelijke richting langs de rechter oever van het Estany Mitjà de la Gallina (HRP 0276A). Vervolgens dwars je 2 maal de uitlooprivier van het meer en dan gaat het in rechte lijn in noordelijke richting naar het Estany Inferior de la Gallina (HRP 0277A) en de Refugi Enric Pujol (HRP 0277).

DSCN1486Vlak voor de Refugi Enric Pujol dien je nog de uitloop van het Estany Inferior de la Gallina te dwarsen. Deze oversteek is wat ongemakkelijk. Vlak voor deze oversteek ligt een mini schiereilandje dat je in wijzerzin rondt tot aan een soort dammetje in de vorm van keien dat net onder de waterlijn ligt. Het ongemakkelijke van deze oversteek bevindt zich in het feit dat je je in het laatst deel van het ronden van dit schiereilandje je met je handen moet vasthouden aan de wand van het schiereilandje. Vervolgens dien je af te stappen op deze stenen die net onder het wateroppervlak liggen, de wand lost te laten en steun te zoeken op je wandelstokken onder het waterniveau, om voldoende stabiel te staan en de volgende stappen te kunnen wagen richting overzijde. De uitvoering vraagt een grote mate van zelfzekerheid en voorzichtigheid. Fouten resulteren gegarandeerd in een (gedeeltelijk) nat pak en uitrusting.DSCN1487

Aan de overzijde volg je het pad omhoog richting Refugi Enric Pujol (HRP 0277).

Refugi Enric Pujol:

Onbemande metalen hut met 9, maximaal 13 bedden met matrassen, dekens en hoofdkussens. De bovenste 4 mogen als zeer ongemakkelijk beschouwd worden gezien vlak onder het bolle dak. Verder is er een tafel met banken en krukjes. Er is geen toilet en water dient uit de beek gehaald te worden.

 

Dag 29 REF. ERIC PUJOL –   REF. CERTASCAN

14km +1100 -1100

Zonder rust: 7u30’ met rust: 8u00’

Dag HRP29 REF E PUJOL - REF CERTASCANHP HRP29 REF E PUJOL - REF CERTASCAN

DSCN1491Je verlaat de hut en loopt in het verlengde van de lengteas van de hut bergaf. Verderop vind je cairnes. De wegvoering is hier relatief probleemloos. Je dient hier wel op te letten omwille van een aantal grote afstappen in combinatie met natte en gladde rotsen. Je stokken verlengen met 30cm is hier raadzaam in het steilste stuk.

Je daalt af richting het Estany de la Llavera (HRP 0277C), waarna je een bocht maakt van bijna 360°. Vervolgens daal je af via de linker oever van de Torrent de Roia de Mollàs. Bij GPS HRP 0278 P218 1 dwars je een eerste kleine stroom. Het pad verwijdert zich van de Torrent de Roia de Mollàs en dwarst bij GPS HRP 0279 P218 2 een grotere zijrivier, zijnde de Riu de la Ribereta. Vervolgens gaat het pad in de richting van een vrij toegankelijke stenen hut met matrassen (2015), die eventueel als alternatief kan dienen voor de Refugi Enric Pujol.

Je daalt verder af in zuidoostelijke richting en komt langzaam in meer bebost terrein. Bij GPS HRP 0279B dwars je de Riu D’Escobes. In de buurt van de RIU DEL PORT (HRP 0280 P218 3) verlaat je het bos en kom je in weidegebied. Hierdoor vervaagt het pad.

Zoek de houten brug over de RIU DEL PORT niet te hoog, want de in de Engels/Nederlandse gids opgegeven coördinaat zit zo maar eventjes 80m verwijderd van de werkelijke positie van de brug, en dat is storend. Na het dwarsen van de rivier draait het in zuidelijke richting en verwijdert het zich al snel van de rivier. Bij GPS HRP 0281 P218 4 geeft het pad uit op grindweg in een haarspeldbocht. Je vindt hier een geamputeerde wegwijzer, met uitsluitend aanduidingen in de richting van waaruit je komt.

DSCN1498Je volgt de weg in zuidelijke richting over een afstand van 450m en verlaat hem dan bij een volgende wegwijzer (HRP 0282 P218 5 WW) voor een pad dat grotendeels op gelijke hoogte verloopt. 150m verder vind je nog een wegwijzer (HRP 0282A WW). Je volgt hier de aanduiding Bordes de Noarre en Refugi de Certascan. Je daalt langzaam af naar Noarre (1595m), een gehucht met gerestaureerde vakantiehuisjes.

DSCN1500Naast een informatiepaneel vind je hier twee wegwijzers, waarvan één naar de Refugi de Certascan verwijst (HRP 0284 P218 6 P221 1) De opgegeven coördinaat is zo maar eventjes 140m fout. Vanaf Noarre vind je witrode markeringen.

Vanaf de tweede wegwijzer loop je in noordoostelijke richting. Voorbij het tweede gebouw ga je links en dan ga je links van een muurtje. Het pad nadert dan langzaam de Riu de Naorre, om er bij GPS HRP 0284A plots naar links van weg te gaan. Hier begint een klim in zigzag door bos, die je in een bocht terug naar een wad onder een watervalletje op de Riu de Flamisella brengt, die één van de toevoerrivieren van de Riu de Naorre is. Je klimt wat verder en draait in noordelijke richting. Je bent nu in een kom met een meanderende Riu de Guerosso. Je moet hier wat uitkijken om je voeten droog te houden.

Bij GPS HRP 0285 P218 7, vind je een paal die de afslag naar links markeert. Hier begin je een eerder technische klim, door een wand met veel plaat en los gesteente. Je bent hier blij dat je dit moet klimmen en niet moet afdalen. Bij regenweer extra opletten. Het zwaarste is voorbij, eenmaal je de uitloop van het Estany Inferior de Guerossos (HRP 0285A) gedwarst hebt. Het pad klimt nog steil en draait vervolgens in noordelijke richting. Door de witrode en groen markeringen is er hier geen oriëntatieprobleem. Je nadert opnieuw de rivier nabij het kleine Estanyol (Estany Mita) de Guerossos (HRP 0285B). Wat hoger bereik je het grotere Estany Blau (HRP 0286 P219 1).

Hier maakt het pad een bocht naar recht. Vanaf GPS HRP 0286A is er een afwijking met de OSM tracklog tot aan de COLL DE CERTASCAN (HRP 0287).

De afdaling van de COLL DE CERTASCAN is sterk geërodeerd, maar goed gemarkeerd met houten paaltjes. Men heeft wel nagelaten deze van prikkeldraad te voorzien, waardoor ze door de runderen als krabpaal gebruikt worden en daar zwaar van te lijden hebben. Lager dwars je een eerste maal de Riuet de la Serra Plana bij GPS HRP 0288 P219 2.

DSCN1505Vlak voor het meer dwars je deze nog 2 maal nabij GPS HRP 0288A. Je rondt het Estany de Certascan (HRP 0288B) langs de zuidzijde. De Refugi de Certascan (HRP 0289 P219 3) ligt niet aan het meer zelf, maar in een geul achter een heuvel.

Refugi de Certascan (FEEC):

www.certascan.com    Tel (+34) 973623230

40 bedden – 2 douches – 2 WC’s – toiletpapier in emmer.

Schoenen aan kapstok – Teva’s beschikbaar – rugzak in genummerd vak aan ingang, zelfde nummer als bed. Houtvuur om de hut op te warmen en eventueel je was te drogen.

Nota: Hutten in Catalunia erkennen het buitenlandse bergsportkaarten niet, waardoor je hier geen ledenkorting krijgt (Lang leve de onafhankelijkheiddrang 😦 ).

Avondeten: 19.30DSCN1507

Ontbijt: 7u

Brood, boter, confituur, cornflakes, koffie, thee en nogal waterig fruitsap, koekjes en cakes (in zelfbediening) (geen bord, 1 glas (afwasbesparing ;-( ).

Reservatie:

H/P: 60,50€ (Douche inbegrepen) (2024)

H/P + Picnic: 75,50€ (2024)

1L Wijn: 8€

 

Dag 30 REF. CERTASCAN –

REF. VAL FERRERA (GR)

17,5km +1350 -1600

Zonder rust: 8u15’ met rust: 9u00’

Routekeuze:

Tot aan de brug op de Pla de Boavi zijn er twee mogelijkheden:

  1. De Engels/Nederlandse HRP variante: deze is 1km langer en resulteert in 125m meer hoogteverschil. Je daalt gezamenlijk af richting de splitsing tussen het pad naar parking en het pad met de witrode markering. Een 20m verder is er een tweede splitsing (HRP 0291A) tussen het pad naar de SERRA DE LLURI (HRP 0292 P224 3) en het witrood gemarkeerde pad naar de Pla de Boavi. Vanaf de splitsing der paden klim je in zigzag omhoog tot op een hoogte van 2225m, waarna je naar links gaat en terug afdaalt om dan de passage naar de col op de SERRA DE LLURI te maken. Vervolgens daal je af naar de zuidelijke rand van het meer Estany de Romedo de Dalt (HRP 0293 P224 4 ). Je vervolgt je weg langs de uitloop van het meer tot je aan de zuidwestelijke flank van het Estany de Romedo de Baix (HRP 0296) een zeer moeilijke passage te verwerken krijgt. Je vervolgt in de richting van de weg die terugkeert naar de parking onder de Refugi de Certascan . Vervolgens ga je over de dam van het Estany de Romedo de Baix. Aan het einde van de dam vind je een vaag pad naar rechts (oost). Het pad komt dichter bij de Riu de Romedo. In de afdaling zie je eerst een waterval (HRP 0297 P224 7). Vervolgens dwars je de zijrivier Barranc de Salibarri (HRP 0297A). Daarna zoek je wegloos een eigen route tot aan een oude hut op een klein plateau (HRP 0298 P224 8). Hou deze hut aan je rechter kant en je vind sporen van een pad en een paar cairnes. Wees voorzichtig in een rotsachtig deel en daal af naar de plaats onder een waterval, waar je uiteindelijk de Riu de Romedo (HRP 0299 P224 9) zal moeten dwarsen. Vooral dit laatste deel vanaf het dwarsen van de rivier tot aan de Pla de Boavi wordt in de Engels/Nederlandse gids beschreven als: “Vind uw eigen weg omlaag in het bos. Hier en daar zijn er sporen van een pad en een paar cairnes. Keer terug naar de rivier en volg deze tot aan de Pla de Boavi.” Behalve dat uit de beschrijving alleen al blijkt dat deze afdaling zowal technisch als qua oriëntatie zeer moeilijk is, ontgaat er me de meerwaarde van. Gaat het hier weer om een prestigekeuze met een hoog machogehalte?

HP HRp30 REF CERTASCAN - REF VAL FERRERA (gids)

 

Hoogteprofiel HRp30 REF CERTASCAN – REF VAL FERRERA (gids)

  1. Verlaat de hut in oostelijke richting en daal af naar een meertje. Rond dit langs de noordelijke zijde. Volg het pad in oostelijke en later in zuidelijke richting tot je de uitloop van het Estany de Punturri (HRP 0290 P224 1) dwarst. Daal verder af in zuidoostelijke richting tot aan de splitsing tussen het pad naar parking en het pad met de witrode markering. Een 20m verder is er een tweede splitsing (HRP 0291A) tussen het pad naar de SERRA DE LLURI (HRP 0292 P224 3) en het witrood gemarkeerde pad naar de Pla de Boavi. Volg dit pad dat licht klimt om vervolgens definitief af te dalen tot aan de weg naar de dam van het Estany de Romedo de Baix. Volg deze weg niet, want dan keer je terug naar variante 1 (HRP), maar dwars de weg en volg het pad verder omlaag tot aan de Pla de Boavi. Opgelet: de rotsen op het pad onder de bomenlijn kunnen zeer glad zijn. Eenmaal je de weg in het Pla de Boavi bereikt, volg je deze naar links. De weg is aanvankelijk vlak en vervaagt in een grasvlakte. Vervolg je weg via een pad tot aan de brug over La Noguera de Lladorre. In 2u30’ sta je beneden en dat is ruim 30’ korter dan de in de gids opgegeven tijd van 3u05’.

HP HRP30 REF CERTASCAN - REF VAL FERRERA (GR)

Hoogteprofiel HRP30 REF CERTASCAN – REF VAL FERRERA (GR)

Dag HRP30 REF CERTASCAN - REF VAL FERRERA (GR)

Je dwarst de brug. Aan de overzijde dien je goed uit te kijken naar het pad. Zowel de sporen op het terrein als de OSM tracklog volgen een paadje dat gevaarlijk dicht bij de Riu de Broate verloopt. Pas bij GPS HRP 0300A ben je terug op een goed pad. Je volgt dit tot de brug over de RIU DE SELLENTE (HRP 0301 P225 1), een zijrivier van de Riu de Broate. Na de brug volg je de rivier een 50m stroomopwaarts, om dan het hoofdpad te verlaten aan een provisorische wegwijzer. Je klimt via een koeienpaadje omhoog om 50m verder terug op het oorspronkelijke pad uit te komen. De reden voor deze omleiding was niet duidelijk. Hogerop keer je terug naar de rivier. Bij GPS HRP 0303 P225 3 vind je een moeilijk wad. Er liggen bomen in rivier. Je moet een waadplaats kiezen in functie van actuele toestand. De coördinaten vermeld in de gids wijken zowat 85m af van de normale waadplaats.

1km na de waadplaats dwars je opnieuw de RIU DE SELLENTE bij het wad (HRP 0304 P225 4) in een rotsachtige zone. 650m verder dwars je één van de toevoerrivieren van de RIU DE SELLENTE, zijnde de Ribera de Canedo (HRP 0304A).

Je dwarst diagonaal alle toevoerrivieren richting GPS HRP 0304B om aldaar in zigzag verder te klimmen richting de ruïne van de REFUGI DE SELLENTE (HRP 0305 P225 5).

Je volgt nog 250m lang de rivier en dan gaat het richting een FAUSSE COL (HRP 0306 P225 6). Alhier gaat een pad naar rechts richting Tavescan.

Hogerop passeer je nabij de Estanyols de Sellente om dan door te klimmen naar de COLL DE SELLENTE (HRP 0307 P226 1). Je daalt af van de Col naar rechts door het puinveld. Je knikt naar links en verlaat het puinveld voor een grashelling. Je daalt af richting de uitlaatrivier van een klein meer, tevens een toevoerrivier van het Estany de Baborte. Vanaf hier ga je in noordoostelijke richting tot GPS HRP 0307B.

Of dit een kruispunt van paden is, was op het terrein niet zo duidelijk. Vanaf hier ga je in zuidoostelijke richting naar de Refugi de Baborte/ del Cinquantenari (HRP 0308 P225 2 – onbemand – oranje metaal ca 9B). Door de oranje kleur is de hut reeds van ver zichtbaar.

Refugi de Baborte/ del Cinquantenario:DSCN1514

Onbemande metalen hut met 9, maximaal 13 bedden met matrassen, dekens en hoofdkussens. De bovenste 4 mogen als zeer ongemakkelijk beschouwd worden gezien vlak onder het bolle dak. Verder is er een tafel met banken en krukjes. Er is geen toilet en water dient uit de beek gehaald te worden.

De keuze voor dit etappepunt in de Engels/Nederlandse gids is onbegrijpelijk, tenzij je het in de eerste fase van etappe 30 moeilijker maakt dan strikt noodzakelijk door de in de Engels/Nederlandse gids opgegeven weg te volgen en vervolgens te moeten afhaken aan de de Refugi de Baborte/del Cinquantenario. Uiteraard resulteert de keuze voor een onbemande hut in het feit dat je weer extra voeding en brandstof zal moeten meedragen.

Ook de voorgestelde afdaling naar Bordes de Graus en/of Tavescan is in dat opzicht onvoorstelbaar, als je weet dat je kan bevoorraden in Arinsal. Ook het karakter van de voorgestelde etappe tussen Refugi de la Comapedrosa en El Serrat, moet als totaal kunstmatig en vergezocht bestempeld worden. De GR11 moet in dat opzicht als een veel verstandigere keuze bestempeld worden.

Je kan ook reeds vanaf de Refugi de Vallferrera doorsteken richting El Serrat. Dit is de kortst route, maar je passeert door het mega-skigebied Arcalis en er is geen bevoorrading. 200m voorbij de afslag naar de Refugi de Vallferrera, vind je opnieuw een wegwijzer, met de afslag richting Port de Boet (HRP 0316C – 2511m). Via deze pas bereik je de Franse vallei van de Soulcem. Als je deze kom rondt, bereik je aan de overzijde de grens met Andorra. Via de grenspas (HRP 0317G PAS – GRENS (2515m)) bereik je de kom van het skigebied Arcalis. Via pad of weg bereik je El Serrat.

DSCN1517Je passeert achterlangs de Refugi de Baborte/ del Cinquantenario en daalt af richting het Estany de Baborte. Vervolgens volg je de oostelijke oever van het meer. Aan het einde van het meer ga je naar links naar een SOORT PAS (HRP 0309 P227 1). Je daalt af van de pas door een moeilijk terrein met veel hoog struikgewas en daardoor moeilijk zichtbare stenen. Alzo gaat het richting Cabana de Basello (HRP 0310 P227 2). Je blijft op dezelfde oever en daalt verder af naar links, richting bos. In het bos blijf je een stuk op gelijke hoogte lopen om vervolgens verder af te dalen richting GPS HRP 0311 P227 3. Dit deel loopt verrassend lastig, door de gladde stenen in combinatie met de kleine niveauverschillen. Bij GPS HRP 0311B dwars je een brug over een zijrivier. Bij GPS HRP 0312 dwars je via de PUENTE DE MOLINASSA de hoofdrivier. Bij HRP 0313 P229 1 bereik je de grindweg door het dal. Je steekt de verschillende bochten in de grindweg af en bereikt de parking van LA MOLINASSA (HRP 0314 P229 2). Vanaf hier begint het autovrije deel van de grindweg dat leidt naar de afslag (HRP 0315 P229 3) naar de Refugi de Vallferrera (HRP 0315A P225 4).

Refugi de Vallferrera:DSCN1524

Tel (+34) 973.624.378

Avondeten 19u:

Soep, sla, kip, yoghurt

Ontbijt 7u:

1 kopje koffie of thee, 2 sneetjes brood, 5 à 6 cakes, confituur, boter, geen fruitsap (geen zelfbediening, wel voldoende calorieën, maar veel suiker en weinig vezel)

Reservatie:

H/P: 61,50€ (Douche inbegrepen) (2024)

H/P + Picnic: 75,50€ (2024)

1L Wijn: 6€ (2015)

Douche 5’: 2€ 😦  (in bijgebouw) (2015)

 

Dag 31 REF. VALLFERRERA – ARINSAL

15km +1000 -1450

Zonder rust: 7u00’ met rust: 8u00’

Dag HRP31 REF VAL FERRERA - ARINSALHP HRP31 REF VAL FERRERA - ARINSAL

Je verlaat de hut en keert terug op je stappen richting grindweg. Je gaat naar links en al na 200m passeer je de wegwijzer (HRP 0316 P229 5 GR11) naar de Port de Boet (HRP 0316C – 2511m). Je vervolgt hier rechtdoor, en opnieuw 200m verder verlaat je de grindweg rechtdoor, in de eerste haarspeldbocht (HRP 0315E).

Bij GPS HRP 0315F dwars je niet de eerste brug, maar vervolg je rechtdoor via een moeilijk te volgen pad op de oever van de rivier. 200m verder bereik je een OPEN PLEK (HRP 0317 P225 6). Alhier dwars je meerdere kleine beken via 3 kleine bruggen, die soms wat overbodig zijn. Via een kleine vallei, klim je naar een plateau, alwaar je een beek (HRP 0318 P225 7) dwarst. Je rondt een heuvelrug, waarlangs je verder omhoog klimt. Het pad is hier soms moeilijk te volgen. Kijk goed uit naar cairnes en verftekens. De frequentie mocht hier wat hoger zijn. Je dwarst de uitlopen van de ESTANY D’ASCORBES (HRP 0319 P230 1). Je klimt verder omhoog en nadert de uitloop van het Estany de Baiau, die je dwarst bij GPS HRP 0320 P230 2. Reeds van ver kan je de Refugi de Baiau – Josep Maria Montfort zien (HRP 0321 P230 3 – 9B onbemand), omdat ze op een heuveltje ligt, en uiteraard omwille van de kleur.

Refugi de Baiau – Josep Maria Montfort : DSCN1526

Onbemande metalen hut met 9, maximaal 13 bedden met matrassen, dekens en hoofdkussens. De bovenste 4 mogen als zeer ongemakkelijk beschouwd worden gezien vlak onder het bolle dak. Verder is er een tafel met banken en krukjes. Er is geen toilet en water dient uit de beek gehaald te worden.

Je daalt af van het heuveltje en passeert langs de noordzijde van het meer. Bij GPS HRP 0321A moet je de heuvel opklimmen en bovenlangs de verticale rotswand passeren, omdat dit onderlangs aan het meer niet mogelijk is. Je daalt onmiddellijk weer af naar het niveau van het meer.

Bij GPS HRP 0321B is er een splitsing, die niet aangeduid is als dusdanig. Je ziet een pad dat links omhoog gaat. Dit moet je niet volgen. Je gaat door de met gras begroeide oever van het meer richting het keienveld op de oever verderop. Je volgt de cairnes door dit keienveld. Verderop worden de rotsen groter, waardoor er terug wat gras en aarde tussen te vinden is. Het pad slalomt tussen deze rotsen. Hogerop verkleinen de rotsen terug. Alweer zijn de cairnes te klein en te ver van elkaar verwijderd, waardoor het “pad” moeilijk te volgen is. Bij GPS HRP 0321C begint er een meer duidelijk pad.

Het laatste deel naar de PORT DE BAIAU (HRP 0322 P230 4) is zo steil, dat je bij elke twee stappen die je neemt, er één achteruit glijdt. Het is zoeken naar steun in het fijne losse grind. Je bent blij dat je hier boven bent, want vooral dit laatste deel is heel erg oncomfortabel. Ondanks dat dit GR11 is, mag je het technisch niveau van deze klim niet onderschatten. Het feit dat hij maar zwak gemarkeerd is, vergemakkelijkt de zaak niet echt.

Eenmaal aan de Andorrese kant, verandert het karakter van het pad totaal. Je vindt hier zowel witrode tekens als gele bollen als markering. In het weekend en bij goed weer vind je hier veel volk dat de nabijgelegen Pic de Comapedrosa wil beklimmen.

DSCN1534Je daalt af richting Estany Negre (HRP 0322A), dat je rondt langs de linker (oostelijke) zijde. 100m verder vind je de splitsing tussen het pad naar de PORT DE BAIAU en de Pic de Comapedrosa. Je daalt af in de richting van een meertje en dwarst zijn uitloop (HRP 0324A).

Aanvankelijk daal je af in zuidelijke richting. Rond 2500m verander je naar zuidoostelijke en later oostelijke richting de valleibodem. Aldaar vind je een ongemarkeerde splitsing (HRP 0324 P231 1). Wie in de Refugi de la Comapedrosa (HRP 0325 P231 2 – duur) wil zijn, neemt het klimmend pad naar rechts.

Refugi de la Comapedrosa (HRP 0325 P231 2):DSCN1535

refugicomapedrosa@gmail.com

60 Bedden, Tel: (+376)327955,

H/P: 51€ (2023)

Tenzij je de Engels/Nederlandse variante wil volgen is overnachten hier zinloos.

Van deze variante vind je tracklogs terug op de OSM-kaart tot aan de BORDES DELS PRATS NOUS (HRP 0333 P235 4). Vanaf de Refugi de L’Angonella (HRP 0338 P235 9 – 6B onbemand) vind je terug tracklogs tot Llorts en El Serrat. Volgens de gids is de route gemarkeerd en in Andorra zijn de markeringen meestal van betere kwaliteit dan elders. Maar mijn essentiële kritiek op deze variante in de Engels/Nederlandse gids is, dat ze vergezocht en kunstmatig moeilijk is, waardoor ze niet bijdraagt tot de veiligheid noch het comfort van de HRP trekker.

Een verstandig mens gaat aan de ongemarkeerde splitsing (HRP 0324 P231 1) onder de Refugi de la Comapedrosa gewoon rechtdoor en laat de hut voor wat ze is. 500m verder loop je in de richting van een colletje en nog iets lager vind je een wegwijzer (HRP 0326 P233 1) naar de hut. De afdaling verloopt door steil en geërodeerd terrein. Bij GPS HRP 0326A dwars je een rivier. Kort na de rivier ga je het bos in.

Het verder verloop van het pad is vrij probleemloos. Bij GPS HRP 0327 P233 2 (grote afwijking opgegeven positie) vind je een eerste brug. Bij GPS HRP 0327A vind je een tweede brug. Je daalt verder af tot aan een haarspeldbocht in een grindweg (PLA DE L’ESTANY (HRP 0328 P233 3 – 1745m)). De Engels/Nederlandse variante gaat hier via de grindweg omhoog.

Wie verstandig is, daalt verder af via de grindweg (HRP 0328A) tot op het asfalt. Je daalt verder af richting een kleine parking (HRP 0328B) en vervolgens ga je door de tunnel (HRP 0328C) richting Arinsal. Alhier neem je de dalende richting en volg je het asfalt over een afstand van net geen kilometer tot het centrum van Arinsal. Hier vind je het hotel Hotel Comapedrosa (HRP 0329H).

Hotel Comapedrosa:

www.booking.com

Kamer 101: 1e verdieping, straatzijde, 2 balkons, rolluiken en dubbel glas. Weinig verkeer ’s nachts. Volledig eigen sanitair, douche en haardroger, die snel oververhit geraakt.

Kamer 102: lawaai rivier (geldt waarschijnlijk voor alle kamers langs de achterzijde).

Kamer 1p H/P: 60€ (Eigen website) (2024).

Avondeten (19u tot…) : Platos Combinados: normaal wordt ik heel erg zenuwachtig van deze uitdrukking, maar hier krijg je echt waar voor je geld: 3 sneden varkensvlees, sla en friet 8€ (ruim voldoende). Fles goede wijn aan de bar (verdeeld over drie glazen): 6€. Zelfde fles bij het eten en op de hotelrekening met het eten kost plots 8€. Nog geen diefstal, maar wel eigenaardig…

Ontbijt (8u):

Brood, croissants, koeken, gesuikerde ontbijtgranen, boter, confituur, hesp, kaas, chorizo, 3 soorten fruitsap, water, melk, alles in buffetvorm. Opgelet met de koffieautomaat, vooral als je thee of warm water wenst. Er komt uit de wateruitlaat soms water met koffieresidu. Dus eerst testen, alvorens je je theezakje in je kopje legt…

 

Dag 32 ARINSAL –

El SERRAT

10km +750 -650

Zonder rust: 3u30’ met rust: 4u00’

Dag HRP32 ARINSAL - EL SERRAT (GR 11)HP HRP32 ARINSAL - EL SERRAT (GR 11)

Een soort rustdag. Tijd voor inkopen en gewoon wat rust voor je lichaam. Behalve luxehotels vind je in El Serrat niets. Wie El Serrat te duur vindt ondanks de zomerkoopjes via www.booking.com , kan onderdak zoeken in de Refugi de Sorteny. Deze is wel niet meer vrij toegankelijk. Bovendien, dien je met minimum 6 personen zijn L (nadere info: zie verder).

Je verlaat je hotel en gaat bergafwaarts. 200m verder verlaat je de hoofdweg en klim je via de Cs-412 door het skidorp Mas de Ribafeta tot bijna het einde van de straat. In de laatste bocht vind je aan een bosrand een wegwijzer die je wegleidt van het asfalt. De klim is zeer steil. Je werkt jezelf in het zweet, maar het pad is goed. De Coll de les Cases GR11 (1 HRP 0329D -956m) zelf is klein en boomloos. Je vindt er een wegwijzer: links ga je naar de Pic de Percanela (2495m), rechts naar de Col de Jou.

Rechtdoor staat Arans aangeduid. Je volgt aanvankelijk dit pad, maar je verlaat dit bij GPS HRP 0329J (Verlaat OSM-tracklog) om bij GPS HRP 0329K terug op een andere OSM-tracklog te komen, waarlangs je Arans bereikt. Je passeert nog een splitsing (HRP 0329L), alwaar je verder afdaalt richting beek (HRP 0329M). Na de beek is het wat moeilijk om het pad te vinden. Het verloopt op een muur. Je daalt verder af en bereikt het asfalt (HRP 0329O) in Arans. Je daalt af richting hoofdweg en dwarst ook deze. Bij een brug vind je een wegwijzer HRP 0329P alwaar je de GR11 naar links verlaat. Vanaf hier staat El Serrat aangeduid.

Je volgt de grindweg naar links en negeert daarbij alle steil klimmende afslagen naar rechts. Bij GPS HRP 0329S kan je ofwel naar links gaan en onmiddellijk de rivier oversteken en de hoofdweg naar rechts volgen. Maar je kan ook nog wat verder op de linker oever blijven om voorbij de ijzermijn de rivier te dwarsen en een kleine 100m naar links terug te keren, om daar een weg achter het hotel te nemen. Je vindt alhier een wegwijzer naar El Serrat (HRP 0329T).

Nota: De beschrijving in de Engels/Nederlandse gids stuurt je hier de weg op tot El Serrat. Niet erg HRP vriendelijk!

Je volgt de grindweg op de rechteroever van de rivier. Bij GPS HRP 0329V kom je terug uit op asfalt. Je volgt dit tot aan de rotonde. Ook hier blijf je op de rechter oever en vervolg je je weg rechtdoor via een landweg, die wat vervaagt. Bij GPS HRP 0329X kom je opnieuw uit aan een brug. 150m verder ligt er nog een. Gebruik één van beide bruggen om de linker oever te bereiken en ga nu kort de CG-3 op. Je verlaat hem al snel aan de overzijde voor een afsteekje van een haarspeldbocht in de weg. Je passeert de kapel van El Serrat en bereikt opnieuw het asfalt. Het “dorp” El Serrat bestaat eigenlijk uitsluitend uit hotels en een skishop voor het hoger gelegen skigebied Arcalis.

Hotel El Pradet/ Bringue:

Wie slim is boekt hier via www.booking.com het goedkopere El Pradet, daar waar dit hotel feitelijk gesloten is en enkel het restaurant en de bar ’s middags open zijn. Feitelijk kom je terecht in het bijhuis van Hotel Bringue, gelegen tegenover het gelijknamige hotel en naast El Pradet. Deze hotels vallen allemaal onder hetzelfde beheer.

Gezien het restaurant van El Pradet ’s avonds gesloten is, dien je te gaan eten in Hotel Bringue. Ook het ontbijt wordt hier opgediend.

Avondeten (20u):

  • Russische sla
  • Varkensvlees met mosterdsaus, pasta en broccoli
  • Dessert

Fles huiswijn: 14€

50cl Mineraal water: 5€ (vraag dus Aqua Naturale of kraantjeswater 😦 )

H/P voor 2p: 84€ (2024)

Bar El Pradet: 1 cola en 2 glazen wijn: 8€

Ontbijt (07.45, maar dan staat nog niet alles klaar):

Werkelijk fantastisch ontbijtbuffet: brood, croissants, 4 soorten charcuterie, gerookte zalm, spek , eieren, worstjes, meloen, geschilde sinaasappelen, yoghurt, 4 soorten fruitsap, koffie, thee… Hier kan je ruim een halve dag mee voort.

 

Dag 33 El SERRAT – CABANA COMS DE JAN

11km +1300 -600

Zonder rust: 4u30’ met rust: 5u00’

Dag HRP33 EL SERRAT - CAB COMS DE JANHP HRP33 EL SERRAT - CAB COMS DE JAN

Technisch vrij simpele etappe, die heden goed gemarkeerd is als streek-GR met geelrode verftekens. Vergeet de beschrijving in de Engels/Nederlandse gids.

Verlaat je hotel en klim via de CG-3 omhoog. Je passeert het nog chiquere Chalet Bringue **** (HRP 0343H). Je verlaat de weg in de eerstvolgende haarspeldbocht rechtdoor (HRP 0344 P237 1) via een pad links van een oprit naar een buitenverblijf.

Je volgt het pad 400m bergop om aldaar de Riu de Rialb (HRP 0344A) te dwarsen via een brug. 300m verder dwars je opnieuw een brug en aldaar vind je een splitsing, alwaar je rechts aanhoudt. Het gaat zuidoostelijk bergop tot aan de grindweg. Je kan ofwel de grindweg volgen naar rechts of gebruik maken van een van de afsteekjes, maar die zijn zeer steil. Eenmaal boven, passeer je langs een kleine plantentuin (HRP 0344F Plantentuin). De grindweg klimt nog verder tot aan een parking (HRP 0344G). De weg wordt hier afgesloten door een hek voor het publiek in het algemeen. Verderop vervaagt de weg een stuk, maar hij loopt door tot aan de Cabane Borda Sorteny (HRP 0345 P237 2)

Refugi de Sorteny: DSCN1550

refugidesorteny@gmail.com

Tel : (+376)846446

Tarieven 2024:  H/P: 65€ (2024)

Hut geschikt voor 30 personen, wordt gebruikt door parkwachters. Niet vrij toegankelijk meer. Reservatie verplicht, telefonisch of via het internet. Stroom door een kleine generator. Andere voorzieningen onbekend.

DSCN1554De Cabane Borda Sorteny rond je langs de linker zijde. Hier vind je een pad bergop in oostelijke richting. Het valt niet samen met de OSM-tracklog, maar blijft links ervan. Je nadert de rivier en dwarst hem via een brug (HRP 0346 P237 3). De route werd verlegd, weg van de riviergeul van de zijrivier. Je bereikt opnieuw de zijvallei zelf, nadat je door een veepoortje gegaan bent. In de zijvallei zelf klim je verder omhoog en dwars je bij GPS HRP 0347 P237 4 de rivier. Je bereikt een splitsing van paden en vervolgt op de linker oever. Je klimt verder naar de COLLADA DELS MENERS (HRP 0348 P237 5).

Net voorbij de Col vind je en hut (HRP 0348A). Je daalt af door een zijgeul rechts van de Col, eerst in zuidelijke, dan oostelijke en noordelijke richting, waardoor je een soort halve cirkel maakt. Boven het Estany de Ransol (HRP 0350A), vind je een kruispunt van paden.

De Engels/Nederlandse gids stuurt je hier bergaf richting parking en vervolgens weer bergop richting Cabana Coms de Jan. Opnieuw een keuze waarvan de zin me totaal ontgaat. De geelrood gemarkeerde route blijft beter op hoogt en is dus fysiek minder lastig. Je maakt een grote bocht in wijzerzin. Bij GPS HRP 0349B dwars je een soort colletje, waarna de afdaling in de flank wordt ingezet richting CABANA COMS DE JAN (HRP 0353 P240 3). In het laatste deel voor de hut passeer je onderlangs een steile helling.

CABANA COMS DE JAN (8 bedden – onbemand):DSCN1563

Hut in twee delen. In het linker deel vind je een houtvuur, zonder hout, 2 stapelbedden voor 4 personen, waarvan de 2 onderste een “6mm matras” van gesloten celschuim hebben. Beter dan niet, maar het is niet veel. Verder is er een tafel met 2 banken. De rechter helft heeft enkel 2 stapelbedden voor 4 personen zonder enige vorm van matras, deken of hoofdkussen. In elk deel is er een raam in enkel glas en een metalen toegangsdeur.

Verder is er nabij de hut een zwarte plastic darm die ruim water voert, dat van boven op de helling komt. Over de kwaliteit is niets gekend. Filteren is dus de boodschap. Er zijn geen sanitaire voorzieningen. Vrij Spartaans dus…

Tijdens de nacht waren er windsnelheden boven de 100km/u, bij een heldere hemel, waardoor het ook nog eens sterk afkoelde. In slechte omstandigheden is een huttenslaapzak hier onvoldoende. Een Thermarest matras meesleuren die je maar één nacht gaat gebruiken, is een gegeven dat iedereen voor zichzelf dient af te wegen.

 

Dag 34 CABANA COMS DE JAN – REFUGE DU RULHE

11,5km +1000 -1000

Zonder rust: 4u45’ met rust: 5u30’

Dag HRP34 CAB COMS DE JAN - REF DU RULHEHP HRP34 CAB COMS DE JAN - REF DU RULHE

Je verlaat de hut op gelijke hoogte in oostelijke richting in de richting van de rivierbedding, die je kan zien vanaf de hut. De eerste cairne (HRP 0353A) is moeilijk te zien vanaf hut, gezien deze vrij ver verwijderd is van de hut. Verderop is het verloop het pad vrij duidelijk.

Je klimt langzaam in de flank van de berg. Bij GPS HRP 0354 P241 1 dwars je een eerste riviergeul. Bij GPS HRP 0355 P241 2 een tweede. Bij GPS bereik je het puinveld, en vanaf dit punt is het pad probleemloos te volgen tot aan de SERRA DE CABANA SORDA (HRP 0356 P241 3).

DSCN1564Vanaf de col daal je steil af tot aan GPS HRP 0357 P241 4. Hier ga je naar links en blijf je 150m op min of meer gelijke hoogte, waarna het verder afdaalt tot aan de kleine dam van het stuwmeer. Je dwarst deze dam en keer terug richting Refugi de Cabana Sorda (HRP 0358).

Refugi de Cabana Sorda:

Onbemand, 12 bedden, geen matrassen, dekens of hoofdkussens, 2 tafels, vuur en BBQ

Vanaf de hut vertrekt het pad dat vrij vaag is. Lager (HRP 0358A) wordt het pad duidelijker.

Het pad daalt af in een ruime boog richting valleibodem. Bij GPS HRP 0358B vind je een wegwijzer. Het handigste is dat je hier op zicht naar het stijgend pad naar de PORT DE FONTARGENTE/PORT d’INCLèS (HRP 0360) gaat. Probleemloos bereik je de col.

DSCN1567De afdaling naar het Etangs de Fontargenta is lastig omwille van het vele blokwerk. Je kan de hut van ver zien, maar de weg erheen is lastig. Aan het einde van het meer is het pad weer wat gemakkelijker. Je volgt het tot het einde (HRP 0361 P244 1), alwaar het pad een knik maakt rond het meer. Je volgt de oever tot een geul, waardoor je de oever verlaat. Aan het einde van de geul, daal je niet af in de groene vallei, maar blijf je in de flank van de helling en ook in het blokveld op min of meer gelijke hoogte. In de kom van de Ruisseau de L’Estagnol is er sprake van een relatief geëgaliseerd pad, waar bij de stenen min of mee vlak werden gelegd. Toch blijft het pad nog moeilijk tot aan het kruispunt van paden naar de COLLADA DE JUCLAR (HRP 0365 P245 2). Hier ga je naar links en klim je langzaam richting Refuge Du Rulhe (HRP 0363 P244 3).

Refuge Du Rulhe:DSCN1571

refuge@rulhe.com

Tel (+33) 561.65.65.01

Douches pas vanaf 17u: 😦 .

Avondeten om 19.30u, wordt uiteindelijk 20u:

  • Soep
  • Spaghetti met stoofvlees
  • Kaas & taart

Ontbijt 7u:

Brood, muesli, cornflakes, melk, koffie, thee, boter, confituur

H/P: 45,00€ (2024)

1/2L Wijn: 4,80€

Vierpersoonskamer voor 2 🙂  (geen gesnurk!!!)

 

Dag 35 REFUGE DU RULHE – HOSP. pres d’ANDORRA

14km +600 -1400

Zonder rust: 6u00’ met rust: 7u30’

Dag HRP35 REF DU RULHE - HOSPITALETHP HRP35 REF DU RULHE - HOSPITALET

DSCN1574Je keert terug op je stappen van gisteren tot aan de splitsing tussen de paden naar de COLLADA DE JUCLAR (HRP 0365 P245 2) en de PORT DE FONTARGENTE/PORT d’INCLèS. Je dwars de rivier niet en vervolgt rechtdoor op de rechter oever van het Laquet (HRP 0363A).

Verderop bij GPS HRP 0363B dwars je de uitloop van het Etang de L’Estagnole (HRP 0363C) en vervolg je op de linker oever van het meer. Je gaat richting een indrukwekkende puinhelling, die door het pad grotendeels vermeden wordt. Het pad is goed aangelegd met het oog op het gebruik van muildieren.

DSCN1575Boven bereik je een soort col en vervolgens het Etang de Joclar (HRP 0364 P245 1). Dit meer rond je in wijzerzin. In deze zone zijn er een paar technische passages. De Col waar je heen moet is niet onmiddellijk zichtbaar vanaf het meer. De klim zelf naar de COLLADA DE JUCLAR (HRP 0365 P245 2) valt heel erg mee.

Je dwarst de col en klimt achterlangs een uitloper van de Pic de Ruf naar de PORT DE L’ALBE (HRP 0366) op de graad tussen de Pic de Ruf en Pic de Noè.

DSCN1580De afdaling van de PORT DE L’ALBE is heel erg lastig vanwege het vele blokwerk. Je daalt af via de linker zijde van achtereenvolgens de meren: Etang Haut de L’Albe (HRP 0366A), Etang Bas de L’Albe (HRP 0366B) en het Etang de Couart (HRP 0367 P247 1). Op het einde van dit meer vind je leuke kampeerplaatsen. Vlak voor het einde van het vlakke deel van de vallei, moet je rechts omhoog in de wand. Er staat geen wegwijzer, enkel een witrood geverfd andreaskruis, een paar meter voorbij de afslag.

DSCN1584Eenmaal boven de rand van het plateau, zie je een oude roestige neerslagmeter. Je passeert langs de voet van deze meter en vervolgens wordt het pad weer wat moeilijk te volgen. De pas zelf is goed te zien en eenmaal boven de Couillade de Pédourés (HRP 0367D) wordt het pad weer duidelijker. Je daalt af in de flank van de graad en maakt dan een ruime bocht rond het meer, om vervolgens af te dalen richting de vloerplaat van een afgebroken gebouw. Je passeert hier een kleine waterval, die ontsierd wordt door een betonnen goot.

DSCN1593Het GR-pad volgt de linker rivieroever. Opgelet: er gaat ook een ander pad naar rechts, dat de rivier dwarst en verdergaat in de richting van het begin van een grindweg richting dal.

Je richt je op de linker zijde van een afgedamd klein meer (HRP 0368B). Je dient wat te stijgen om de dam te kunnen passeren.

Je blijft verder afdalen langs de rivier tot aan een historische stenen brug (HRP 0368D P247 3). Je passeert onder een buisleiding (HRP 0368E) met water voor een waterkrachtcentrale in het dal. Je daalt verder af richting een zijdal van de RUISSEAU DE SICA, alwaar je ook de rivier dwarst via nog een stenen brug (HRP 0369 P247 4 (Wegwijzer)), om deze op de andere oever stroomafwaarts te volgen. Je passeert nog twee maal onder de buisleiding en daalt verder af tot een wegwijzer (HRP 0369C), die een vernieuwd pad richting Hospitalet aangeeft. Dit pad komt uit op de N20. Zolang deze verkeersvrij is, is het volgen van dit pad een goede optie. Bij verkeer kan je misschien beter het pad volgen tot zijn historisch einde (HRP 0370 P247 5) om daar te N20 te dwarsen en via een ondergeschikte weg terug te keren naar Hospitalet. In de dorpsstraat vind je: Gite L’Hospitalite (HRP 0371 P247 6).

Gite L’Hospitalite:

ribeironunes@orange.fr

Tel (+33) 674.87.05.05

Avondeten (19.30u):

  • Quiche
  • Lasagne
  • Kaas en dessert

Wijn aan tafel inbegrepen (goedkope Franse, steeds minder goed dan Spaanse)

Veel calorieën, maar zo goed als geen groenten… en dat voor een gite in het dal.

Ontbijt (8u):

Brood, broodjes, boter, confituur, koffie, thee, cacao, melk (zeker brood bijvragen).

H/P: Prijzen niet vermeld op de website (geen eigen website gevonden).

  • op gemeenschappelijke kamer, die je in het laagseizoen waarschijnlijk voor jou alleen zal hebben
  • op eenpersoonskamer.

 

Dag 36 HOSP. pres d’ANDORRA – REFUGE DE BESINES

7km +700 -100

Zonder rust: 2u35’ met rust: 2u45’

Dag HRP36 HOSPITALET - REF BESINESHP HRP36 HOSPITALET - REF BESINES

Feitelijk een rustdag. Hem combineren met Dag 35 kan, maar dan wordt het weer zeer zwaar. Hem combineren met Dag 37 kan ook, mits je op de GR blijft tot Bouillouses. Als je je hutten gereserveerd hebt, is dit een dag speling, voor slechte weersomstandigheden of andere onvoorziene omstandigheden.

Je verlaat de gite naar links en gaat tot aan de wegwijzer aan de voet van de trap, die het begin vormt van het pad naar de Refuge de Besines. Het eerste deel van de klim is tamelijk brut, maar verderop gaat het heel geleidelijk naar omhoog.

Bij GPS HRP 0371L dwars je de N22. Aan de overzijde loopt het pad een 50-tal meter parallel met de N22, alvorens het zich losmaakt van de weg en verder omhoog klimt. Bij GPS HRP 0371M heb je uitzicht over de vallei en neem je een haarspeldbocht naar rechts.

Hogerop bereik je een weg (HRP 0372 P253 1 (Coördinaat gids 80m fout)), alwaar je naar links gaat. 400m verder vind je de splitsing (HRP 0372A) tussen het pad naar de Refuge de Besines (GR107C) en de Col du Puymorens (GR107), alwaar je naar links gaat.

DSCN1600Bij GPS HRP 0372B draait het pad het zijdal in. Je dwarst twee beken en vervolgens bereik je het eerste van een reeks veepoortje (HRP 0372E). Een kilometer verder bereik je de stuwdam van het Etang Des Besines (HRP 0373 P253 2). Je volgt het meer langs de zuidelijke oever. Deze plek nodigt uit tot kamperen, als je ze kan delen met de koeien. Opletten met laag schoeisel voor modderige stukken, die veroorzaakt worden door zijbeken.

Bij GPS HRP 0373D dwars je een grotere toevoerrivier van het Etang Des Besines, zijnde de Ruisseau de Coume D’Or. 450m verder dwars je de Ruisseau de Coume D’Agnel via een brug (HRP 0374 P253 3). Hier vat je de eindklim naar de Refuge de Besines aan. Net onder de hut vind je een wegwijzer die de splitsing aangeeft tussen de GR10 en de GR107C vanuit Hospitalet. Net achter de hut zelf, vind je de wegwijzer naar Merens-Les-Vals (GR10).

Refuge de Bésines (CAF – 2104m):DSCN1598

56 bedden –

Tel (+33) 9 88 77 35 28

(+33) 6 85 77 64 47

Tarieven 2024:

Overnachting: 10,50€

Ontbijt: 8,90€ (2020)

Avondmaal: 19€ (2020)

 

Nota: reservatie zeker aan te raden, vooral in het weekend. Gezien de hut gemakkelijk bereikbaar is, valt ze ook in de smaak van groepen schoolkinderen. Op het ogenblik van onze aanwezigheid in de hut was de volledige bovenverdieping ingenomen door schoolkinderen met hun begeleiders en werden wij verwezen naar de winterruimte. Het sanitair beneden bleef wel gesloten, waardoor we voor de ochtendrush het sanitair dienden te gebruiken.

Avondeten (19.30u):

  • Soep
  • Stoverij met aardappelpuree
  • Kaas en dessert

Ontbijt (08.00u – samen met groep):

Brood, cornflakes, toast, confituur,boter, koffie, thee, cacao (wat mager, einde seizoen in combinatie met hoeveelheid nodig voor een groep schoolkinderen?

 

Dag 37 REFUGE DE BESINES – REFUGE BOUILLOUSES (GR)

15,5km +800 -850

Zonder rust: 6u15’ met rust: 6u30’

Dag HRP37 REF BESINES - REF BOUILLOUSESHP HRP37 REF BESINES - REF BOUILLOUSES

Alternatieven:

  1. Refuge de Besines – Refuge Bouillouses via de Cabane de Rouzet en de Pic Carlit: 18,8km – +1250m -1300m. Vreemde, onaangename en steile klim met risico op steenslag. Of het zinvol is om dit te ondernemen met een meerdaagse rugzak blijft een filosofische vraag. Het is in elk geval niet zinvol om dit te ondernemen bij andere dan de meest optimale omstandigheden. Let vooral op met wind en/of regen.HP HRp37 PIC CARLIT (Gids)
  1. Refuge de Besines – Refuge Bouillouses via de Porteille de Lanos (HRP 0380A) en de Pic Carlit: 18,1km – +1250m -1300m. 700m korter bij een gelijk hoogteverschil. Inzake de Pic Carlit gelden dezelfde opmerkingen als onder 1.HP HRp37 PIC CARLIT (Korter)

DSCN1604Vanaf de hut daal je af naar de wegwijzer onder de hut, alwaar je naar links gaat. Het eerste deel is vrij vlak en aangenaam, en dit tot aan de splitsing tussen de GR en de variante 2) via de Porteille de Lanos (HRP 0380A) en de Pic Carlit. Daarna gaat het langzaam omhoog en vanaf HRP 0376B wordt het terrein zeer rotsachtig tot aan de COL DE COUME D’AGNEL (HRP 0377 P256 2).

DSCN1615Op de DE COUME D’AGNEL moet je je niet laten misleiden door de verftekens tegen de wand van de graad. Je richt je op het goed zichtbare pad in het vlakke deel. Het pad blijft vlak tot aan HRP 0377D, waarna het vrij steil afdaalt tot aan het Estany de Lanoset, dat opvalt door de weelderige plantengroei net onder het oppervlak.

Vanaf de uitloop van Estany de Lanoset (HRP 0377E) gaat het door rotsachtig terrein richting uitloop van het Estany de Rouzet (HRP 0378 P257 1). Vandaar gaat het licht omhoog richting de Cabane de Rouzet (HRP 0379 P257 2).

Cabane de Rouzet:DSCN1622

Leeg stenen gebouw met een stalen deur. De omgeving is sterk vervuild door gebruikers, hoofdzakelijk vissers.

Wie de variante richting Pic Carlit wens te nemen, rondt hier het Lac Lanoux richting GPS HRP 0380 P257 3.

DSCN1628

De GR gaat omhoog naar de brede pas genaamd, Portelle de la Grave (HRP 0379E). Het pad is duidelijk zichtbaar in de helling onder de col vanwege de erosie. De klim is dan ook vrij steil en recht.

200m voorbij de col maakt het pad een opvallende knik naar rechts en links om dan verder af te dalen richting het meer L’Estagnol. Het landschap is hier zeer aantrekkelijk. Rond het meer vind je vaak wilde paarden. Het terrein is er vlak. Kort na het meer dwars je de uitloop van L’Estagnol (HRP 0379G).

DSCN1642Vervolgens daal je af naar de hoofdvallei van La Grave, die landschappelijk ook zeer aantrekkelijk is. Na de samenvloeiing met de Llosa verandert de naam van de rivier in La Tet. Deze vallei volg je tot aan het Lac des Bouillouses. La Grave meandert. Je vindt een pad vlak bij de rivieroever en soms een pad dat iets hoger in de flank blijft.

Vanaf GPS HRP 0379K tref je op zonnige dagen veel dagjesmensen. Je volgt de oever van het meer tot aan de dam. Hier vind je het Hotel Des Bouillouses (HRP 0385). Vervolgens dwars je de dam of volg je de weg net onder de dam.

Je vindt hier een reusachtige parkeerplaats. Vlak bij het meer vind je de AUBERGE DU CARLIT (HRP 0388) en iets lager de CAF Refuge Des Bouillouses (HRP 0387 P260 5).

Refuge Des Bouillouses:

Blijkbaar geen eigendom meer van de CAF. Zeer moeilijk om correcte informatie te vinden. Zou gesloten geweest zijn voor renovatie tot juni 2023.

45 bedden – bouillousesrefuge@orange.fr ???

Tel (+33) 468.04.93.88 ?????

In het weekend en op zonnige dagen vaak volgeboekt.

Alternatief:

HOTEL LES BONES HORES:

LAC DES BOUILLOUSES

66210 MONT LOUIS

Téléphone: +34 607159518

boneshores66@gmail.com

Tarieven: H/P vanaf 65€ individueel op kamer, 55€/ppn met twee op kamer. (2023)

 

Dag 38 REFUGE BOUILLOUSES – EYNE

16km +250 -600

Zonder rust: 3u45’ met rust: 4u00’

Dag HRP38 REF BOUILLOUSES - EYNE (GR)HP HRP38 REF BOUILLOUSES - EYNE (GR)

Je verlaat de herberg en loopt achterlangs het gebouw. Hier vind je het GR-pad, dat je volgt door het bos tot het de weg dwarst. Vervolgens dwars je ook de rivier. Je volgt een vage weg aan de rand van een vlak weidegebied, dat dooraderd is met kleine stroompjes, wat resulteert in een soms modderige pad.

Aan de Abri de L’Estany de la Pradella (HRP 0389C), die in praktijk in gebruik is als koestal, maak je een knik naar rechts om je weg verder te zetten op een weg links van een omheining.

Aan het einde van het meer ga je het bos in en wordt de afdaling ingezet. In de delen waar de weg sterk daalt, is hij ook sterk geërodeerd met veel losliggende keien tot gevolg. Dit loopt zeer onaangenaam. In die delen is het dan ook zoeken naar een beetje aarde tussen de keien of een pad in de rand van het bos.

Vanaf het kruispunt van grindwegen bij GPS HRP 0393 P266 1 is dit voorbij. Vanaf hier volg je een weg die in de flank op min of meer gelijke hoogt blijft en goed beloopbaar is.

Bij GPS HRP 0393B vind je een wegwijzer en een kleine 50m verder verlaat je de grindweg voor een dalend pad, dat zich een weg zoekt langs de achterzijde van de tuinen van skiverblijven van het skidorp Super-Bolquère.

Vlak voor de D618 (HRP 0395 P260 3 D618-D10C), bereik je het asfalt. Je dwarst de hoofdweg en volgt de kleinere D10C bergaf gedurende 1km. Kort na een bijna haakse bocht naar rechts, verlaat je hem naar rechts via een pad, dat een haarspeldbocht in de weg afsteekt. Op het einde is het pad modderig. Bij GPS HRP 0396A dwars je de D10C en vervolg je rechtdoor tot GPS HRP 0396B. DSCN1649Vanaf hier volg je opnieuw de D10C tot de inkom van Bolquère. Op de tweesprong ga je naar links en neem je de laagste weg (Rue Du Stade) en vervolgens de Rue Du Ruisseau. Op het einde daarvan kom je terug op de D10C uit, die je naar links volgt tot aan Traverse de L’Ecole (de HRP 0397C). Hier verlaat de GR de D10C om via een omweg van 900m terug te keren naar de D10C aan het station van de Gele Trein (HRP 0398 Sncf: Bolquère-Eyne). Op die manier mis je ook het infopaneel over de GR10 bij GPS HRP 0397D. Het is dus gemakkelijker om gewoon de D10C te blijven volgen tot aan de Col de La Perche (HRP 0399   P266 5).

Hier verlaat je de GR10, die naar links gaat. 100m naar links op de N116 vind je hier het hotel Le Catalan (HRP 0399A).

Hotel Le Catalan:

  • Col de la Perche
  • 66210 La Cabanasse
  • 04 68 04 21 83
  • contact@hotel-lecatalan.com

Kamer 2p: 79 à 99€ (2024)

Vervolg je weg rechtdoor en volg de D33 over een lengte van 3km tot in het dorp Eyne. De Gite du Presbytère bereik je door aan de inkom van het dorp op een tweesprong de weg links omhoog te nemen en tot onder de klokkentoren te gaan.

Gite du Presbytère – Gites Cal-Pai :

Carrer del Ventador,

66800 Eyne

bonjour@gite-calpai.com   Tel (+33) 608.82.00.99

H/P: 85€ppn individueel – 70€ppn (koppel) (2024)

In tegenstelling tot wat in de gids en op de website vermeld staat, worden er hier buiten het skiseizoen geen maaltijden verstrekt. Het is overduidelijk dat deze refuges hun geld maken tijdens het winterseizoen en dat die paar verdwaalde HRP-trekkers er bij geduld worden, maar men er geen extra inspanning voor zal doen.

Wie hier aankom tussen vrijdag- en zondagmiddag, kan nog iets te eten vinden in de bar/restaurant (HRP 0400A) aan de parking op het einde van het dorp. ’s Middags kan je hier op de genoemde dagen een dagschotel bekomen, ’s avonds enkel tapas. Wie hier tijdens de week passeert, zal zelf eten moeten meebrengen uit VOEDINGSWINKEL TEGENOVER POST (HRP 0397A) in Bolquère en dit klaarmaken in de trekkerskeuken of uitwijken naar het hierboven vermelde Hotel Le Catalan. Dit verlengt de volgende dagetappe wel met 3km.

Door mij werden 2 mailberichten verzonden naar de mailbox van www.gite-calpai.com , doch daarop kwam nooit enig antwoord.

Overnachting Presbytère : 23€ (geld achtergelaten op het nachtkastje, ’s avonds niemand thuis in de gite Calpai (ook woning van de uitbaters, bereikbaar via de metalen trap buiten langs de Presbytère omhoog)

Restaurant :

Dagschotel : Belgische (jawel) stoverij met friet : 10,90€ (2015)

Glas wijn: 1,80€

Verschillende (Belgische) biersoorten verkrijgbaar.

Winkel in bar:

Brood: 1,80€

Confituur: 2€

Blik Ravioli: 2,10€

Infopunt naast de bar:

Fles biowijn: 8,10 of 9,90€

 

Dag 39 EYNE – REFUGE  ULL DE TER

19,5km +1700 -1050

Zonder rust: 6u30’ met rust: 7u30’

Dag HRP39 EYNE - REF ULL DE TERHP HRP39 EYNE - REF ULL DE TER

Je verlaat de herberg naar links en gaat een paar meters bergop om dan omlaag te gaan richting D33. Je volg de D33 200m naar links en dwarst aldaar de rivier. 50m verder verlaat je de rijbaan naar links, via een grindweg. 150m verder verlaat je de grindweg naar rechts. De route is aangeduid met houten palen, waarop borden met groene pijlen bevestigd zijn. 250m verder ga je nogmaals naar rechts. 500m verder bereik je een grindweg, die je naar links volgt. 250m verder bereik je een veeverzamelplaats. Je draait rond de kooi en daalt niet af naar de Coma D’Eina, maar blijft op gelijke hoogte via een pad.

750m verder dwars je de Mas Rondole (HRP 0403   P268 3). Je verlaat het bos en vervolgt je weg door grasland. Een infobord maant je aan tot voorzichtigheid tegenover de runderen. Op een hoogte van 2050m merk je de Refuge de L’Orry de Baix (HRP 0404  P269 1) op, aan de overzijde van de rivier. 300m verder gaat het pad bij GPS HRP 0404A en een kleine waterval rechtsom een kleine heuvel bij de rivier. Je kan ook de rivier blijven volgen en dan wat verder steiler omhoog terug naar het hoofdpad keren bij GPS HRP 0404B.

DSCN1652Bij GPS HRP 0404C dwars je een belangrijke zijrivier van de Coma D’Eina en vervolg je tussen de 2 beddingen door omhoog tot GPS HRP 0404D, alwaar je weer een duidelijk pad vindt. Bij GPS HRP 0404E en HRP 0404F dwars je 2 kleinere zijriviertjes. Bij GPS HRP 0404H maakt het pad een opvallende knik naar rechts en links om dan via een sterk geërodeerd pad verder te klimmen naar de COL D’EYNE (HRP 0405   P269 2).

DSCN1654Behalve een paar palen die de grens van het Reserve Naturelle de la Vallee D’Eyne aangeven, vind je hier weinig aanduidingen. Je gaat hier op zicht naar de Pic D’Eyne (HRP 0405A), in het begin wegloos, maar hogerop vind je een pad.

Op de Pic D’Eyne, ga je naar rechts, en daal je licht af naar een zadel tussen de Pic D’Eyne en de Pic de Les Nou Fonts (HRP 0406   P269 3), om vervolgens naar de Pic de Les Nou Fonts zelf te klimmen. Bij GPS HRP 0405B vind je een plaatstalen paal (CEF) met een bus met daarin het topboek. De feitelijke topcairne is nog wat verder. Vlak voor deze caine vind je een pad dat naar rechts de graad verlaat. Het eerste deel is wat steil en technisch, maar lager wordt het pad gemakkelijker. Je daalt verder af naar de Coll de Nou Fonts (HRP 0407   P269 4), waar de GR11 vanuit Nuria de grensgraad vervoegt. Een beetje boven de pas vind je de Abri Coll de Nou Fonts. De witrode markeringen zaaien hier wat verwarring.

DSCN1659Je vindt zowel een pad langs de Franse kant (gemakkelijker) als langs de Spaanse kant (wat moeilijker). Het Spaanse pad gaat over een topje bij GPS HRP 0407A, daar waar het Franse rond dit topje gaat. Beide paden komen weer samen bij GPS HRP 0407B. Vervolgen ga je onderlangs de Pic de Noucreus (HRP 0407C) richting COL DE NOU CREUS (Col des Neufs Croix) (HRP 0408   P269 5), te herkennen aan de negen kruisen. Vanaf de Col gaat het omlaag richting Col de la Vaca (HRP 0408B), te herkennen aan de wegwijzer naar de Refugi Coma de Vaca (ca. 2000m – 1u22′).

DSCN1661Na de col gaat het terug omhoog richting het hoogste punt op de westelijke flank van de Pic Inferior de la Vaca (HRP 0408C). Je rondt de Pic langs de zuidkant en vervolgens verlaat je de grenslijn in zuidelijke richting om aldaar de COL DE TIRAPITZ (HRP 0409 P272 1) te ronden. Aan de andere kant daal je af richting de splitsing naar Cabana de Tirapits (HRP 0409A) en het pad onder de Cabana de Tirapits (HRP 0409B).

Vanaf hier gaat het pad omlaag in zuidoostelijke, oostelijke en later noordoostelijke richting. Je dwars 2 maal een beek. Bij de tweede (HRP 0409D El Freser) vind je ook geschilderde aanduidingen naar de Refugi Coma de Vaca (ca. 2000m). Vanaf hier volg je in de flank het pad omhoog naar de COLL DE LA MARRANA (HRP 0410   P272 2). Vooral de afdaling is bijzonder. De witrode tekens volgen een traject door een steenslagveld net onder de col. Er is echter ook een pad dat een bocht van 180° in tegenwijzerzin maakt tot tegen de flank van de bergwand en vervolgens naar de kom. In de kom zijn de aanduidingen van het pad nogal vaag tot aan de Refugi Ull de Ter (HRP 0411   P272 3), en dit omwille van de aanwezigheid van een skipiste.

Refugi Ull de Ter:DSCN1671

52 bedden

reserves@ulldeter.net

Tel (+34) 972.192.004

(+34) 619 514 159

H/P: 55€ppn

(open van half juni tot half september daarna enkel in het weekend of bij minimum 8 personen).

Indien niet open, kan je terecht in de open hut: Refugi LLiure, winterruimte van Ull de Ter (HRP 0411A – gratis- matrassen, dekens, tafel en een paar stoelen, waterpunt onderaan de hoofdhut, eten uiteraard zelf te voorzien)

DSCN1672DSCN1677

 

 

 

 

 

 

Echt irritant was dat de hutuitbater aanwezig was voor werken aan de hut, maar blijkbaar niet de commerciële feeling had om ons te ontvangen in de hoofdhut.

 

Dag 40 REFUGE ULL DE TER – REFUGE MARIAILLES

22km +600 -1100

Zonder rust: 6u30’ met rust: 7u00’

Dag HRP40 REF ULL DE TER --REF MARIAILLESHP HRP40 REF ULL DE TER --REF MARIAILLES

Je verlaat de hut en passeert onderlangs het gebouw langs de drinkbak met waterpunt. Je daalt af via het pad, dat eindigt op het asfalt in een haarspeldbocht (HRP 0411D) in de weg naar het skioord Vallter 2000. Op het asfalt ga je naar links. In de eerstvolgende bocht van de weg, nabij een beek, heb je reeds de mogelijkheid om via een steil paadje af te steken naar de hoger gelegen haarspeldbocht. Je kan dit ook doen in de eerstvolgende haarspeldbocht, of gewoon het asfalt volgen.

Eenmaal boven op de parking met de gebouwen van het skioord, dien je achterlangs de gebouwen te gaan om daar een vage jeepweg in het gras de vinden die omhoog gaat. De weg houdt op en gaat over in een pad. De eerste witrode tekens vind je bij GPS HRP 0411E.

Je klimt omhoog via een pad dat aanvankelijk sterk geërodeerd is. Na het doorwaden van de Torrent de la Portella (HRP 0412A) , wordt het pad substantieel beter. Bij GPS HRP 0412B ben je boven. Hier verandert de kleur van de markering van het Spaanse witrood van een variant van de GR11 in geelrood van de Franse Ronde du Canigo (RC) of Tour de Réserves (TR).

Bij GPS HRP 0412C zie je schuin rechts een pad dat licht omhoog gaat in de bergflank en een niet gemarkeerd afsteekje vormt op het officiële pad. De gemarkeerde route gaat nog eventjes rechtdoor tot de PORTEILLE DE MOURENS (HRP 0413   P273 2), alwaar je een wegwijzer naar rechts vindt. Bij GPS HRP 0413A komt het afsteekje terug bij het hoofdpad. Vervolgens draait het pad in zuidoostelijke richting. Na een droge bedding (HRP 0413B), gaat het pad verder in noordoostelijke richting. Je gaat naar een hoogste punt (HRP 0413D) en vervolgens gaat het naar recht (HRP 0413E). Op de Porteille des Caillau (HRP 0413F) vind je een paal die de grens van het Reserve Naturelle de Mantet aanduidt. Je gaat hier niet steil omhoog richting (HRP 0414A Roca Colom), maar neemt het hoogste pad in de flank richting de open col PORTEILLE DE MENTET (HRP 0415 P276 1).

DSCN1685Bij GPS HRP 0414C vind je de laatste en bij GPS HRP 0415A de eerste markering op het terrein rond de PORTEILLE DE MENTET. Vanaf de PORTEILLE DE MENTET wordt het pad wat vaag. Je gaat van de Franse kant over op de Spaanse om op de PORTEILLE DE ROTJA (HRP 0416   P276 2) terug te keren nar de Franse. De OSM-tracklog is hier onnauwkeurig. Je gaat wel degelijk door het poortje op de PORTEILLE DE MENTET richting Frankrijk. Op de Franse kant zie je een wegwijzer in de puinhelling staan (HRP 0416A). Je daalt er naar af en vervolgt aan de voet van de helling, om terug te keren naar de grensgraad. Je bereikt de PORTEILLE DES AVETS (HRP 0417 P276 3).

Je verlaat opnieuw de graad en passeert een deels beboste en rotsachtige uitloper landinwaarts in Frankrijk (HRP 0417A), alwaar je vrij moeilijk vordert. Op de COLLADE DES ROQUES BLANCHES (HRP 0418 P277 1) keer je terug naar de grensgraad. Hier volg je de licht stijgende grindweg, die niet erg aangenaam is om te bewandelen, gezien het vele losse gesteente op het wegdek. Bij GPS HRP 0418A bereik je het hoogste punt, waarna de weg terug bergaf gaat richting COLL DEL VENT (HRP 0419   P277 2).

Vanaf de col gaat een zwaar geërodeerd spoor weer bergop tot GPS HRP 0419A, waarna het terrein uitvlakt en de weg verdwijnt in het landschap. Een vaag spoor leid je naar een wegwijzer (HRP 0420   P277 3 PLA GUILHEM) aan een kruispunt op een voor het overige kale vlakte.

Aan de wegwijzer ga je naar links en verandert de markering van geelrood naar het witrood van GR10. Je dwarst een droge bedding (HRP 0420A) en vervolgt in noordwestelijke richting. De cairnes staan vreemd genoeg op enige afstand van het spoor op het terrein. Je passeertop enig afstand van de Refuge de Pla Guillem (stenen onbemande hut, geen water – HRP 0421 P277 4). Via een graad daal je af richting CROIX DE LA LLIPODERE (HRP 0422   P277 5) alwaar je een grindweg bereikt. Je steekt de haarspeldbochten in de weg af via een sterk geërodeerd pad, tot je bij GPS HRP 0422B opnieuw de weg bereikt en deze naar links volgt richting een kruispunt van grindwegen (HRP 0423 P277 6 (Coördinaat gids bijna 450m fout)). Je daalt hier verder af richting Refuge de Mariailles (HRP 0424   P277 7).

Refuge de Mariailles:DSCN1704

55 bedden

refuge.mariailles@gmail.com   mjordronneau@wanadoo.fr

Tel (+33) 468.05.57.99

Tel (+33) 468.96.22.90

Avondeten (19.00u):

  1. Erwtensoep
  2. Worst met puree
  3. Kaas, dessert

Ontbijt: (06.30u):

Brood, koeken, boter, confituur, koffie, thee, cacao

H/P: 47,00€ (2024)

Douche 5’: 3,00€ (2024)

1/2L Rode wijn: 6€

Reservatie: 15€ (voorschot)

 

Dag 41 REFUGE MARIAILLES – GITE BATERE (zonder Canigou)

26km +1450 -1700

Zonder rust: 9u00’ met rust: 9u30’

Dag HRP41 REF MARIAILLES - GITE BATERE

Bedenkingen inzake routekeuze en etappe-indeling:

Zoals eerder vermeld ben ik geen fan van het opnemen van toppen in de planning van een lange en op zich al moeilijke trektocht, gezien dit de moeilijkheidgraad alleen maar verhoogt.

Wie een toppoging van de Canigou, wil ondernemen, kan dit enkel veilig doen bij goede weersomstandigheden en bij voorkeur met een niet te zware rugzak. Het verdient aanbeveling om deze etappe dan in twee te delen met een overnachting in de Refuge des Cortalets. Op die manier heb je ook twee dagen, waarop je in functie van de weersomstandigheden een toppoging kan wagen.

Drie mogelijkheden:

  1. Dag 41 REFUGE MARIAILLES – GITE BATERE (zonder Pic de Canigou, maar via de graad): 26km +1450m -1700m: Duidelijk de kortste afstand met het kleinste hoogteverschil. Indien de mistral je niet van de graad blaast, is dit de enige mogelijkheid die nog gemakkelijk te realiseren is in 1 dag. Weet dat het hoogste punt van de graad slechts 70m lager is dan de Pic. Wie hier passeert op het ogenblik dat de Mistral blaast, kan hier te maken krijgen met windsnelheden van boven de 120km/h en gevoelstemperaturen van ver onder het vriespunt. Wie hier in dergelijke omstandigheden met zomerhandschoentjes of zonder passeert, zal op een afdaling van nauwelijks 250m uitgevoerd in lichte looppas, reeds te maken krijgen met de eerste symptomen van Frostbite (bevriezingsverschijnselen). In dergelijke omstandigheden wil je echt niet op de Canigou zelf zitten, waar de technische omstandigheden, zeker in de klim vanaf de Gite de Batere moeilijker zijn, wat resulteert in een trager terreinsnelheid en dus meer kans op ernstigere bevriezingsverschijnselen.HP HRP41 REF MARIAILLES - GITE BATERE (zdr Pic du Canigou)
  1. Dag 41 REFUGE MARIAILLES – GITE BATERE (met Pic de Canigou): 27,5km +1450m -1600m: 1,5km langer dan de graadroute, met een hoogteverschil dat verwaarloosbaar is. De technische moeilijkheidsgraad is vooral in de klim hoger, waardoor je langer blootgesteld bent aan de elementen. Enkel in de meest ideale omstandigheden en bij voorkeur met een overnachting in de Refuge des Cortalets.HP HRp41 REF MARIAILLES - GITE BATERE (Canigou )
  1. Dag 41 REFUGE MARIAILLES – GITE BATERE (zonder Pic de Canigou, maar via de GR10): 31km +1750m -2000m: Duidelijk de langste variante, met het grootste hoogteverschil. Komt echter niet boven de 2250m, waardoor ze de veiligste is in slechte weersomstandigheden.HP HRp41 REF MARIAILLES - GITE BATERE (GR)

DSCN1705Je verlaat de Refuge de Mariailles en klimt terug naar de wegwijzer aan de parking (HRP 0423 P277 6). Aldaar neem je het dalend pad richting Canigou. Je daalt af tot aan de rivier, Llipodere, die je dwarst via een brug (HRP 0424B). Vervolgens vat je de langzame klim aan richting Canigou. Bij GPS HRP 0424C dwars je een eerste periodieke stroom. Verderop dwars je de hoofdrivier in deze zijvallei via een wad op de rivier Cady (HRP 0424E). De wegvoering is hier eerder onoverzichtelijke. Aan de overzijde van de rivier zie je een muur. Volg het pad op deze muur links omhoog. 600m verder bereik je de splitsing tussen de GR10 en het pad naar de Canigou. Verwijzen terzake naar punt 3 hierboven.

DSCN1707Verlaat de GR10 naar rechts en vervolg je klim richting Canigou. Na 1km bereik je de HRP 0426 Refuge Arago (HRP 0426). Deze werd gerestaureerd in 2015. Je vindt hier ook kampeergelegenheid. In het volgende deel is het pad wat moeilijk te volgen, omwille van het struikgewas. Een kleine kilometer voorbij de hut, dwars je opnieuw de rivier Cady (HRP 0426A). Bij GPS HRP 0426B bereik je een afsteek die duidelijker is dan het oorspronkelijke pad. Bij GPS HRP 0426C ben je terug op het oorspronkelijke pad.

Bij GPS HRP 0426D bereik je de voet van de wand. Hogerop (HRP 0426E) vind je nog een bron. Het pad is in goede staat.

Bij GPS HRP 0427   P279 2 bereik je een splitsing, die enkel aangeduid is met geschilderde aanduidingen op relatief kleine stenen. Het laagste pad leid je naar de Pic de Canigou.

Het hoogste pad gaat richting Porteille de Valmanya (HRP 0427A) en vervolgens de graad. Verwijzen terzake naar de opmerkingen geformuleerd onder de punten 1 en 2.

Via het hoogste pad bereik je probleemloos de Porteille de Valmanya en van daaraf zie je het pad in de flank van de graad naar het hoogste punt op de graad (HRP 0427B).

In geval van mistral, kan dit deel gevaarlijk zijn, gezien het pad over een afstand van 250 hoogtemeters afdaalt vlak tegen de rand van de graad. Je verlaat de rand van de graad bij GPS HRP 0427C en daalt af in noordelijke richting. Eenmaal je de boszone bereikt wordt het pad wat minder gedefinieerd omwille van afsteekjes. Bij GPS HRP 0430A bereik je terug de GR10. De Refuge des Cortalets bereik je door 300m naar links te gaan.

Refuge des Cortalets (CAF):

112 Bedden (open van eind mei tot half oktober) Reservatie aan te raden.

refugedescortalets@ffcam.fr

Tel (+33) 468.96.36.19 (hut)

Overnachting op Lager: 12,22€

H/P: 38 +12,22€ (op Lager) (leden)

Wie onmiddellijk doorgaat naar de Gite Batère, slaat op het kruispunt met de GR10 rechts af. Het pad verloopt eerst nog op gelijke hoogte in de flank. Na een bocht naar rechts wordt de afdaling ingezet. Dan volgt nog een vlak deel door een rotsachtige helling. Verderop daalt het pad terug en draait in zuidelijke richting.

Je passeert een poortje (HRP 0430B) in een omheining en vervolgt je weg in dezelfde richting tot aan GPS HRP 0431 P282 3. Hier maakt het pad een haarspeldbocht, om terug te keren in noordelijke richting. Je bereikt opnieuw de omheining en volgt deze in dalende richting. Bij GPS HRP 0431B ga je opnieuw door een poortje, en daal je verder af langs de ander kant van dezelfde omheining. Op een hoogte van ca. 1700m bereik je de grindweg naar de Refuge des Cortalets.

Je verlaat deze weg onmiddellijk naar rechts door een poortje in een omheining. Je volgt een pad op gelijke hoogte in zuidwestelijke richting tot je op het einde van de vallei achtereenvolgens 2 toevoerrivieren van de Lentilla dwarst. 150m verder dwars je nog een derde. Je blijft zowat 3km op gelijke hoogte, waarbij je meerdere periodieke stromen dwarst. Na 2,3km passeer je de Refuge Pinatell (GPS HRP 0431J).

Refuge Pinatell:DSCN1712

In 2015 hing hier een waarschuwing voor bedwantsen in de hut aan de deur geniet.

Na de periodieke stroom bij GPS HRP 0431K, zet je de afdaling naar het MAISON FORESTIERE DE L’ESTANYOL (HRP 0432 P283 1) in.

DSCN1717

Maison Forestiere de l’Estanyol:

Grote stenen hut, waarvan een gedeelte toegankelijk is voor het publiek. Vanaf de hut loop je nog 500m licht stijgend omhoog. Onderweg paseer je twee wegwijzers: de eerste betreft een enkelvoudige wegwijzer naar Valmaya, de tweede is een meerarmige, alwaar je de richting Batère neemt.

 

In de buurt van de rivier schakel je over op een pad in zigzag, waarlangs je een kleine 200 hoogtemeters overwint, tot je deze dwarst bij GPS HRP 0432E. Vervolgens vlakt het pad weer uit en loop je op bijna gelijke hoogte richting COL DE LA CIRERE (HRP 0433 P283 2 – Wegwijzer). Vanaf de col daal je af, eerst via een pad, vervolgens via een grindweg, die overgaat in een asfaltweg, voor het laatste stuk tot aan de GITE D’ETAPE DE BATERE (HRP 0434 P284 1).

GITE D’ETAPE DE BATERE:DSCN1722

38 Bedden

Lieu-dit les Mines de Batère – 66150 CORSAVY

contact.refugebatere@gmail.com

Tel (+33) 468.39.12.01

Avondeten (19.30u):

  1. Rillettes met sla
  2. Tartiflettes
  3. Verloren brood
  4. Koffie of thee inbegrepen

Ontbijt (6u45’):

Koekebrood, brood, confituur, boter, fruitsap, koffie,thee (ruim)

H/P op lager: 46€ (2023),(douche & gebruik houtgestookte hot tub (buiten) inbegrepen)

1/2L rode wijn: 6€ (2015)

 

Dag 42 GITE BATERE – LA FARGASSA

18km +850 -1600

Zonder rust: 6u15’ met rust: 6u45’

HP HRP42 GITE BATERE - LA PALETTE

De etappe is volledig GR10 gemarkeerd. Je verlaat de gite naar links en daalt licht af via het asfalt tot in de eerste haarspeldbocht. Hier verlaat je het asfalt rechtdoor via een pad, dat aanvankelijk afdaalt in de buurt van een beekje (Descarga). Na 500m verlaat je deze beek en daal je verder af aan de rand van een boszone in de richting van een grindweg (HRP 0435 P287 2). Je treft hier een soort alternatieve gemeenschap, met een verzameling van voertuigen, tentjes, constructies en tuintjes.

De GR-markeringen zijn hier vaag. Je loopt in zuidelijke richting en niet in westelijke (rechts). Pas bij GPS HRP 0435A vind je terug een teken.

Je volgt de grindweg door het bos over een lengte van 1,5km. Je verlaat hem in de derde haarspeldbocht voor een pad. 200m verder passeer je de ruïne van de Refuge Des Vigourats (HRP 0437 P290 2). Je daalt ca 100 hoogtemeters en dwarst de beek Descarga of Freixe bij GPS HRP 0437B.

DSCN1729Je klimt uit de geul van de beek en bereikt een grindweg (HRP 0438 P290 3), die je naar rechts volgt. 500m verder dwars je een periodieke stroom (HRP 0438B), waarna je terug op een T-kruispunt uitkomt (HRP 0439 P290 4). Hier ga je opnieuw naar rechts. 700m verder verlaat je de weg voor een pad (HRP 0439A). Je daalt af tot aan een grindweg (HRP 0440 P290 5). Sla rechts af en bereik de ruïne van een soort tussenstation op de kabelbaan tussen de Mine de Batère en Arles-sur-Tech. Je daalt 250 hoogtemeters af over een rug met ruw gesteente. Bij de ingang van het bos passeer je een wegwijzertje naar een kalkoven (HRP 0440A).

DSCN1731600m verder bereik je een grindweg (HRP 0440 P290 5). Verlaat deze terug bij GPS HRP 0440A en daal door het bos af richting Arles-sur-Tech (HRP 0441B (Begin asfalt – wegwijzer)). Sla links af en sla aan het volgende kruispunt opnieuw links af. Je gaat door de Rue Des Écoles en vindt op het einde ervan een bank onder de bomen. Vervolgens ga je door een achterafstraatje (Traverse Albert Rouge), evenwijdig aan de D115. Op het einde ervan volg je alsnog de D115 naar links over een afstand van 80m tot aan de Passage de la Coquinière, die je naar rechts inslaat en volgt over de volledige lengt tot aan het oude station (HRP 0443 P290 8 D115). Je zet je weg verder in dezelfde richting en volgt de Rue Du 14 Juillet tot aan de brug (HRP 0443A) over de rivier.

DSCN1742Hotel Les Glycines:

7 rue du Jeu de Paume, Arles-sur-Tech, France

Tel: +33 4 68 39 10 09

Kamer: Vanaf 80€ (2024)

Goedkoper alternatief via Booking.com:

Maev’Arles (41€ – 2024)

 

Aan de overzijde vind je een wegwijzer (HRP 0443B). Je maakt een bocht naar recht en gaat in een bosje. Je volgt niet de centrale as, maar gaat tegen de rechter wand omhoog en vervolgens door een poortje. Daar vind je een beter pad, dat je naar links volgt tot aan een beton weg. Je volgt deze naar rechts en verlaat hem na 100m naar links via een poortje. Na 100m bereik je alweer een poortje en dan vat je een klim aan via een soort natuurlijke trap van bijna 400 hoogtemeters. Je bereikt een soort faux col (HRP 0443H), waarna het pad op een meer natuurlijke manier klimt naar de COL DE PARACOLLS (HRP 0444 P290 9 – Wegwijzer). Het pad gaat wat op en af tot aan een de ruïne van een huis (HRP 0445 P290 10), waarna de afdaling wordt ingezet tot aan het wad op de Terme (HRP 0445C). Vervolgens ga je naar link tot aan het eerste gebouw, zijnde de ECOGITE DE LA PALETTE (HRP 0446 P291 1) Het tweede gebouw is een soort commune, verbonden aan de Ecogite.

ECOGITE DE LA PALETTE:

Gesloten!!! Alleen oude informatie te vinden (2019!!!!)

 

Alternatief 1:

Mas de la Fargassa:

(ecologische vegetarische vakantieplek voor gezinnen,

maar ook gite HRP/GR11 na sluiting La Palette)

lafargassa@gmail.com

Tel: 0033(0)468390115

Satelliet tel : 0033 (0) 972515541

Overnachting in slaapzaal p.p. € 22, –

Bivak p.p € 12, –

Bij tweede overnachting, extra dagtarief van €10

Diner p.p € 20, –

Ontbijt p.p € 12, –

Picknick p.p € 14, –

 

Alternatief 2: Route verleggen via Amélie-les-Bains (GR)

 

Dag 43 LA FARGASSA – LAS ILLAS

18km +1100 -1200

Zonder rust: 6u30’ met rust: 7u00’

Wie graag dicht bij de oorspronkelijke route blijft, verlaat de gite en keert terug naar het asfalt, dat je naar rechts volgt. Ongeveer ter hoogte van de gite op het asfalt, verlaat je de weg(HRP 0446A) voor een pad dat links de bergwand opgaat. Het betreft een typisch pad dat de contouren van het landschap volgt, en daarbij enkel licht op- en afgaat. Bij GPS HRP 0446C dwars je een periodieke stroom. Bij GPS HRP 0447 P292 1 kijk je neer op MONTALBA.

Vervolgens klimt het pad een 200-tal hoogtemeters om dan terug op gelijke hoogte te blijven tot je een grindweg bereikt. Je volgt deze naar rechts en dwarst 2 periodieke stromen. Vervolgens vat je terug de klim aan via een meer overgroeide en klimmende grindweg. In de tweede haarspeldbocht vind je de ruïne van de MOULI SERRADOU (HRP 0449 P293 1). De weg wordt meer een pad en blijft klimmen tot aan de COL CERDA (HRP 0450 P293 2).

Je kan ook het asfalt blijven volgen tot het ovdergaat in een grindweg. Alhier vind je een bosweg, die langzaam stijgt tot net aan een brug over een zijrivier. Hier verlaat je de bosweg voor een pad dat op dezelfde oever blijft en verder stijgt tot aan de COL CERDA (HRP 0450 P293 2). Hier ga je naar rechts.

Je daalt af van de col en passeert meerdere poortjes. Bij GPS HRP 0451 P293 3 (Coördinaat gids 220m fout!) verlaat de GR de grensgraad voor een technisch gemakkelijker pad, via de Franse kant.

DSCN1757De Engels/Nederlandse gids stuurt je hier verder over de graad via een met geel gemarkeerde route. Je dient veel te improviseren om op de Roc de Frausa (HRP 0452 P296 1) te geraken. Van de top daal je af in de richting van een zendmast (HRP 0453 P296 2), en vervolgens via de Franse kant naar de COL DU PUITS DE LA NEIGE (HRP 0454 P296 3).

De GR10 daalt van de graad af in de richting van een kruispunt van paden (HRP 0451A). Vanuit het dal vervoegt hier de Franse variant vanuit AMELIE-LES-BAINS opnieuw de grensgraad. De GR10 maakt hier een haarspeldbocht en klimt terug een 25-tal hoogtemeters, om vervolgens onder de graad met de Roc de Frausa te blijven lopen en op die manier de COL DU PUITS DE LA NEIGE (HRP 0454 P296 3) te bereiken. Onder de col wordt het pad wel wat vaag, maar technisch houdt het terrein geen moeilijkheden in. Je loopt wat op gevoel richting col.

Op de COL DU PUITS DE LA NEIGE zijn er opnieuw twee mogelijkheden :

  1. Volg de GR10. Deze volgt de contouren van de bergflank om uit te komen op D13F Deze volg je naar rechts tot Las Illas. Deze variante is 3km langer dan de route langs de Spaanse kant.HP HRP43 LA PALETTE - LAS ILLAS (GR)
  1. Op de COL DU PUITS DE LA NEIGE kan je van kant wisselen via een poort met een veerooster. Aan de Spaanse zijde vind je een wegwijzer naar Les Salines en Coll de Lli. Je daalt licht af via een pad in zuidoostelijke richting. Na 700m bereik je een hut met plaats voor 12 personen, die steeds geopend is en bruikbaar is, wanneer de Refugi de Les Salines (HRP 0455A – open Do t/m Zo) gesloten is. Er is ook een bron (HRP 0455C Font de la Cova).HP HRP43 LA PALETTE - LAS ILLAS (GR - Gids (kort))

Sla rechts af voor de parking. 50m verder ga je naar links en na 150m dwars je de Riera de Les Salines (HRP 0455D). 700m verder bereik je een grindweg, alwaar je naar links gaat. Wat verder ben je op de Coll de Cordes (HRP 0455f).

Je daalt af van de col in oostelijke tot zuidoostelijke richting. Ter hoogte van de ruïne Castell de Cabrera (HRP 0455G) volgt de weg de contouren van het landschap, eerst in noordelijke en later in oostelijke richting. Je daalt verder af richting COL DE LLY (HRP 0456 P296 5).

Op de Col dwars je opnieuw de grens en daal je af in noordelijke richting Bij GPS HRP 0456A Bereik je een grindweg, waarlangs je naar rechts verder afdaalt richting Las Illas. Net voorbij de parking vind je het Hostal Dels Trabucayres (HRP 0457A). De gite d’etape (HRP 0457 P297 1) blijkt gesloten te zijn.

Hostal Dels Trabucayres:DSCN1773

Placeta de la Llibertat, Las Illas, Maureillas, France

trabucayres@outlook.fr

Tel (+33) 468.83.07.56 (Open om 16.30u)

       (+33) 4 68 66 55 38

Kamers met gemeenschappelijk sanitair op de gang. De kamers aan de achterzijde hebben een terras.

Tarieven:

Kamers : Geen recente tarieven online inzake de kamers, enkel maaltijden

 

 

Dag 44 LAS ILLAS –                 COL DE L’OUILLAT

23km +1050 -650

Zonder rust: 6u00’ met rust: 6u15’

Dag HRP44 LAS ILLAS - COL DE L'OUILLAT (Gids + GR10)HP HRP44 LAS ILLAS - COL DE L'OUILLAT (Gids + GR10)Je verlaat de herberg en loopt door de hoofdstraat in noordelijke richting. Op het einde van de bebouwde kom tref je de tekens van de GR10, die de D13 verder volgt in noordelijke richting.

De GR volgt de D13 over een lengte van bijna 3km en verlaat deze dan via een grindweg die naar de grenskam leidt. Dit is 1,5km langer dan de hierna beschreven route over de grenskam.

Je kan in Las Illas ook aan het einde van het dorp naar rechts gaan en via de Route de Manrell (HRP 0457B) in zigzag omhoog klimmen richting COL DE FIGUER (HRP 0458 P300 1). Vanaf hier heb je het grootste hoogteverschil overwonnen. Je volgt verder de grindweg vlak tegen de grenskam. Bij GPS HRP 0458B vervoeg je terug de GR10, die je volgt tot aan de COL DE L’OUILLAT (HRP 0469 P302 2).

250m verder dwars je een beek (HRP 0458C). Nog 250m verder passeer je een boerderij (HRP 0459 P300 2). 600m verder bereik je een splitsing aan een houten hut (HRP 0460 P300 3), alwaar je rechts afslaat. Bij GPS HRP 0460B bereik je een hoogste punt. Vanaf hier daal je hoofdzakelijk tot aan de afslag (HRP 0461 P300 4) naar de D13 en Maureillas-Las-Illas. Je blijft echter de grenskam verder volgen tot de COL DEL PRIORAT (HRP 0462 P300 5).

500m verder verlaat je de grindweg vrij plots via een pad (HRP 0462A P300 6) dat naar rechts het bos ingaat. Enkel 2 geverfde witrode adreaskruisen duiden deze afslag aan. Het pad eindigt op een verharde groene fietsweg, die je naar rechts volgt. Je passeert de Site de Panissars (HRP 0462C), alwaar de verharding over korte afstand vervangen is door grind. Aan het Cimetière de Panissars (HRP 0462E) maakt de weg een bocht naar rechts om vervolgens richting Le Perthus (HRP 0464 P300 8) te klimmen. Onderweg passeer je nog de afslag naar FORT DE BELLEGARDE (HRP 0463 P300 7).

Het stadje Le Perthus wordt volledig overheerst door de aanwezigheid van het viaduct van de autosnelweg A9. De GR10 bereikt de oude hoofdweg N-II of D900 en volgt deze naar links tot aan de grote parkeerplaats. Hier verlaat je hem naar rechts en gaat onder het viaduct door.

De Engels/Nederlandse gids stuurt je hier de D71 op over een afstand van ruim 4km, alvorens je hem verlaat via een pad bij GPS HRP 0465 P301 1, aldaar aangeduid door een wegwijzer. Je klimt richting SAINT MARTIN DE L’ALBERE (HRP 0466 P301 2), alwaar je terugkeert naar de D71. Bij GPS HRP 0467 P301 3 verlaat je hem terug om een haarspeldbocht in de weg af te snijden. Eenmaal terug op de weg verlaat je hem terug naar links om opnieuw een haarspeldbocht af te steken. Op de Col El Rat (HRP 0467B) vervoeg je definitief de GR10 tot aan de COL DE L’OUILLAT (HRP 0469 P302 2). De meerwaarde van deze routekeuze ontgaat mij totaal gezien ze niet korter of gemakkelijker is en uiteindelijk toch terugkeert naar de GR10.

De GR10 zelf verlaat de D71 naar rechts via een grindweg, vlak voorbij het viaduct van de A9. De grindweg loopt dood aan de grens. Bij GPS HRP 0464E vind je een wegwijzer aan het begin van een vaag pad. Je volgt dit omhoog tot dit uitgeeft op opnieuw een soort weg, die je nu vlotter volgt tot aan GPS HRP 0464I. Vanaf hier vind je een pad richting grenspas. Eenmaal over de grens wordt het pad breder en vlakker. Bij GPS HRP 0464L kom je uit op een echte grindweg, die je volgt zo dicht mogelijk bij de grenskam. Bij GPS HRP 0464N draai je langzaam weg van de grens in de richting van de Ruisseau de L’Albere (HRP 0464S).

Je klimt naast de rivier omhoog via een smal en steil pad tot aan een haarspeldbocht in de D71. Vanaf hier volgt de GR een smal paadje evenwijdig aan diezelfde D71 en dit tot aan de Col El Rat (HRP 0467B). Vanaf de col volg je een in het begin sterk geërodeerd pad door een zone met gras en laag struikgewas. Bij GPS HRP 0468 P302 1 vind je een grote cairne. Je vervolgt je weg in dezelfde richting tot GPS HRP 0468B, alwaar je het brede geërodeerd spoor door het open deel verlaat in de richting van de bosrand. Eenmaal in het bos wordt het pad vlakker en duidelijker. Na 800m bereik je de COL DE L’OUILLAT met de aldaar gelegen Chalet de L’Albère.

Chalet de L’Albère:DSCN1801

lechaletdelalbere@hotmail.fr

Tel (+33) 468.83.62.20

H/P: 46€ (2024)

1/2L Rode of rosé wijn: 6€ (2015)

Bij aankomst werden wij verwittigd dat er op zaterdagavond een optreden zou doorgaan, met mogelijke geluidshinder. Wij werden gehuisvest in de kamer die het verst gelegen is van het restaurant om de hinder te minimaliseren. Bovendien werd het tarief voor overnachting verlaagd tot H/P: 30€. (De halve liter rode wijn van ’s middags zijn ze ook vergeten aanrekenen). Reserveer dus zeker in het weekend en laat je niet doorsturen naar de Refuge de la Tagnarede. Dat is namelijk een behoorlijk vuil kot.

In een normaal weekend zijn er bij mooi weer veel gasten die komen genieten van het uitzicht en het eten.

Avondeten (19.30u):

  1. Sla
  2. Varkenswang met pasta

Ontbijt (7u): Getoast brood (veel moeten bijvragen) confituur, boter, koffie of thee, fruitsap.

 

Dag 45 COL DE L’OUILLAT – BANYULS-SUR-MER

23km +850 -1700

Zonder rust: 6u00’ met rust: 7u00’

Dag HRP45 COL DE L'OUILLAT - BANYULS sur M (GR)HP HRP45 COL DE L'OUILLAT - BANYULS sur M (GR)

Je verlaat de gite en loopt richting weg. Buiten de omheining keer je terug in bijna dezelfde richting en klim je de vrij steile helling op tot aan de grensgraad COL DES TROIS TERMES

(HRP 0470 P303 1). De GR markeringen leiden je naar de pas zelf, maar je kan ruim zo goed de weg net onder de grensgraad volgen en dit tot aan de zendmast Pic Neoulous (HRP 0471 P303 2).

DSCN1809De GR keert terug naar het asfalt. Je rondt de zendinstallatie en daalt dan af, eerst door het bos en dan door een open deel naar een zadel (HRP 0471B).

Daal niet volledig af tot de grindweg, maar vind een aanvankelijk vaag pad richting Refuge de la Tagnarede (4B – onbemand – tamelijk vuil – HRP 0472 P303 3).

Vanaf de refuge ga je weer iets dichter tegen de graad lopen. Je passeert de grenssteen 585 (HRP 0473 P303 4). Je wendt in noordoostelijke richting en gaat richting een soort Col (HRP 0473A). Het spoor is hier vaag door het ontbreken van cairnes.

Bij GPS HRP 0473A verlaat je de graad en rond je de Puig de Pradets (HRP 0473B) via de Franse zijde. Vlak voor je terugkeert naar de pas (HRP 0473D), wordt het pad vaag door het bos. Eenmaal op de grensgraad verlaat je die terug onmiddellijk om de Pic Dels Quatre Termes (HRP 0474 P303 5) te ronden.

Na de Pic Dels Quatre Termes kom je eventjes op de grensgraad. De OSM-tracklog verlaat vervolgens terug de graad, maar je kan er ook gewoon op blijven lopen over een afstand van ongeveer 500m. Je blijft lopen in de boomloze zone rond de grensgraad. Daarbij rond je eventuele hindernissen. Bij GPS HRP 0474H verlaat je opnieuw de grensgraad om de Pic de Sailfort te ronden (HRP 0475 P303 6). Op de Col vind je op een zonnige zondag veen dagjesmensen, die er picknicken.

Vanaf de Col zet je de afdaling in. Bij GPS HRP 0476 P303 7 (Afslag Coll D’En Verderol) blijf je op de graad en negeer je het pad dat dalwaarts gaat. Bij GPS HRP 0476B negeer je de afslag naar Rimbau. Aan de COL DE BAILLAURY (HRP 0477 P303 8) vind je de voertuigen van zij die te lui zijn om de berg te voet op te gaan.

DSCN1830Vervolgens vat je de laatste klim van de HRP aan, namelijk die naar de COL DE FORMIGOU (HRP 0478 P303 9). Vanaf hier loop je gelijke hoogte naar de HRP 0479 P307 1 COL DES GASCONS. Je treft hier een wegwijzer, die de afsteek van een haarspeldbocht aangeeft. Het pad is behoorlijk steil en geërodeerd. Opletten is de boodschap. Bij GPS ben je terug op het asfalt (HRP 0479C). Je volgt dit bergaf richting de COL DES LLAGASTE RA (HRP 0481 P307 3) Je verlaat hier het asfalt voor een grindweg, die je volgt in oostelijke richting. De weg wisselt af met stukken pad, die bochten afsteken. Aan een tweesprong bij GPS HRP 0481E ga je naar links. Het lijkt erop alsof hier tekens met opzet werden verwijderd. Je daalt af naar de rijbaan (HRP 0482 P307 4) en dwarst deze richting de zijstraat. Op het volgende kruispunt (HRP 0482 P307 5) sla je rechts af. Je daalt verder af richting spoor. Bij GPS HRP 0484 P307 6 bereik je het asfalt en ga je via een tunnel onder het spoor door. Op een T-splitsing sla je links af. Op een volgende T-splitsing aan een klein pleintje ga je links af en vervolg je daarna je weg in de oorspronkelijke richting. Op het plein aan de kustweg ga je naar rechts richting Gemeentehuis.

DSCN1838Hier vind je een stuk tegelmuur dat het einde of begin van de GR10 aangeeft. Afhankelijk van het weer ga je je voeten wassen in de zee of ga je voor een volledige duik. Aan het publiek strand dien je vrij ver het water in te gaan om te kunnen zwemmen, want de bodem loopt maar langzaam af. Waadsandalen zijn raadzaam. Je kan gebruik maken van de stranddouches en de gratis publieke toiletten om je te verkleden. Een snack vind je bij Snackbar La Ganotte (HRP 0486C) (Gesloten: 27 nov. 2023 – 30 juin 2024).

Om 20.00u passeert de nachttrein naar Parijs in het station van Banyuls-Sur-Mer (HRP 0486D). Het station bereik je via de Avenue de la Gare.

Waypoints 22Waypoints 23Waypoints 24Waypoints 25Waypoints 26Waypoints 27Waypoints 28Waypoints 29Waypoints 30Waypoints 31Waypoints 32Waypoints 33Waypoints 34Waypoints 35Waypoints 36Waypoints 37Waypoints 38Waypoints 39Waypoints 40Waypoints 41Waypoints 42Waypoints 43Waypoints 44Waypoints 45Waypoints 46Waypoints 47Waypoints 48Waypoints 49Waypoints 50Waypoints 51Waypoints 52Waypoints 53Waypoints 54Waypoints 55Waypoints 56Waypoints 57Waypoints 58Waypoints 59Waypoints 60Waypoints 61Waypoints 62Waypoints 63Waypoints 64Waypoints 65Waypoints 66Waypoints 67Waypoints 68Waypoints 69Waypoints 70